Мінкульт України розробив закон, який надасть Держтелерадіо, митниці, СБУ та іншим відомствам повноваження затримувати на кордоні, вилучати і заарештовувати російські книги.

Згідно із заявою міністра культури В'ячеслава Кириленка на "Радіо Свобода", мова йде про "книги з антиукраїнським змістом", спрямованим на розпалювання національної ворожнечі, невизнання суверенітету або територіальної цілісності України.

"Приблизно відомий перелік російських видавництв, які друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти безпосередньо до полиць книжкових магазинів", - поінформував міністр.

Читайте також: Українські вчені стали "літературними неграми"

Нововведення дозволить накладати санкції на видавництва, які виробляють таку літературу. "Таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні", - додав Кириленко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Закон, найближчим часом буде надано на розгляд парламенту. "Проекти рішень вже готові, проведемо одне обговорення і будемо виходити на внесення вам пропозицій", - сказав міністр.

Як повідомляє "Радіо Свобода", переважна більшість вітчизняних видавців констатували, що український ринок не готовий до подібної заборони - після такого кроку Україна втратить наукову літературу.

Крім того, джерела в книговидавництвах відзначають, що даний проект не допоможе впоратися з проблемою - замість того, щоб завозити літературу, російські видавництва будуть друкувати її на території України.