Під стінами Дніпропетровського господарського суду відбулась акція на захист військового шпиталю від передачі у заставу російському "ВТБ Банку". Пів сотні людей, зокрема, поранені бійці, які лікуються або пройшли лікування в шпиталі, матері бійців АТО, волонтери, небайдужі дніпропетровці вийшли на пікет, тримаючи плакати з написами "Шпиталь наш!", "Захистимо шпиталь від країни – агресора!"

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на сході України бійців. З початку АТО лікувальний заклад надав допомогу близько дев'яти тисячам військовослужбовців.

"Поранені бійці, які лікуються в шпиталі, спеціально відпросились у керівників відділень шпиталю, лікарів, щоб взяти участь у цій акції. Учасники пікету підтримують існування шпиталю й вимагають повернення закладу з рук російського банку до державно власності. Ми збираємо також підписи під електронною петицією на сайті президента України за повернення медзакладу в державну власність, на сьогоднішній ранок там було понад 1,5 тисячі підписів", – повідомила одна з координаторок пікету, волонтерка Людмила Кострюкова в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Відповідачі по справі, представники російського банку на судове засідання не з'явилися. Слухання справи перенесли на 19 квітня. Було прийнято рішення, що наступне судове слухання відбудеться в Соборній районній раді Дніпропетровська, адже приміщення суду не може вмістити всіх охочих бути присутніми.

Читайте також: Стало відомо, хто з російських генералів захоплював Донбас

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

А почалось все ще у 2007 році , коли профільне міністерство уклало угоду з приватною фірмою про будівництво нового сучасного шпиталю у віддаленому районі Дніпропетровська. А фірма забирала собі землю й споруди чинного шпиталю практично в центрі міста. Однак ніякого нового лікувального закладу "інвестор" не збудував. Все майно перепродав іншій приватній фірмі, а та заклала шпиталь у ПАТ "ВТБ Банк". Кілька років юристи намагались через суди визнати передачу шпиталя недійсною й повернути комплекс у державну власність. У 2010 року банк змушений був ініціювати процедуру зі стягнення заставного майна, однак потім цей процес призупинили.

У червні 2015 року стало відомо, що комплекс військового шпиталю у Дніпропетровську повертається у державну власність. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Дніпропетровської області, задовольнивши позов, поданий Фондом держмайна України спільно з Міністерством оборони.

Однак 10 лютого 2016 року Вищий апеляційний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про повернення військового шпиталю в державну власність і повернув справу на розгляд до Дніпропетровського господарського суду.