Пікантна картопля з куркумою

Складові:

  • 4 картоплі
  • 1/3 ч.л. насіння гірчиці
  • 1/3 ч.л. куркуми
  • щіпка перцю чилі
  • сіль за смаком
  • кінза для подачі

Приготування:

  1. Картоплю варимо в мундирі, остуджуємо, чистимо і нарізаємо великими шматочками. Розігріваємо в сковороді 2-3 ст.л. ратсітельного масла, додаємо туди насіння гірчиці, куркуму, перець чилі, сіль і обсмажуємо 1 хвилину.
  2. Додаємо картоплю, смажимо 4 хвилини до рум'яної скоринки на сильному вогні, потім зменшуємо, накриваємо кришкою і смажимо ще 5 хвилин.

Картопля смажена з грибами і зі сметаною

Складові:

  • 1 кг картоплі
  • 500 г грибів
  • 1 цибулина
  • 150 г сметани
  • 0,5 пучка петрушки
  • сіль і перець за смаком
  • рослинна олія

Приготування:

  1. У сковороду наливаємо 2-3 ст. л. рослинного масла, обсмажуємо цибулю, нарізану тонкими півкільцями, до м'якості. До цибулі додаємо печериці, нарізані пластинками, смажимо до рум'яної скоринки, солимо, перчимо до смаку, за пару хвилин до готовності додаємо сметану, перемішуємо.
  2. В іншу сковороду вливаємо олію, даємо добре нагрітися, кладемо нарізану картоплю, смажимо на сильному вогні хвилин п'ять не перемішуючи.
  3. Смажимо до рум'яної скоринки, в кінці солимо, перчимо.
  4. Коли картопля буде готова, додаємо до неї гриби зі сметаною, нарізану зелень, перемішуємо, закрити кришкою і тушкуємо хвилин п'ять. Подаємо відразу ж.

Смажена картопля з беконом

Складові:

  • 5 шт. картоплі
  • 5 смужок бекону
  • 1 цибулина
  • сіль і перець за смаком
  • масло рослинне

Приготування:

  1. Картоплю варимо в мундирі до готовності, охолоджуємо повністю, чистимо, нарізаємо шматочками. Бекон і цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Нагріваємо суху сковороду на вогні, кладемо в неї нарізаний бекон, смажимо, помішуючи до рум'яної скоринки. Обсмажений бекон перекладаємо в тарілочку.
  2. Додаємо в сковороду трохи олії, обсмажуємо цибулю до м'якості.
  3. Обсмажену цибулю перекладаємо до бекону.
  4. При необхідності вливаємо ще потрібну кількість масла в сковороду, кладемо картоплю, смажимо до золотистої скоринки, солимо, перчимо до смаку. До картоплі додаємо бекон з цибулею і смажимо ще 5 хвилин.

Пататас бравас

Складові:

  • 1 кг картоплі
  • 600 г томатів у власному соку
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 2 зубчики часнику
  • 1-2 ч.л. соусу табаско
  • 1 ч.л. цукру
  • перець червоний і чорний за смаком
  • 2 ст.л. петрушки

Приготування:

  1. Для томатного соусу в сотейнику розігріваємо оливкове масло, обсмажуємо до м'якості дрібно нарізану цибулю і рубаний часник, додаємо томатну пасту, соус табаско, цукор, паприку, перець чилі мелений, сіль, перець чорний мелений, доводимо до кипіння і варимо 15 20 хвилин до загустіння соусу.
  2. Картоплю чистимо, нарізаємо великими кубиками, обсушуємо паперовим рушником і обсмажуємо у фритюрі. Гарячу картоплю викладаємо на блюдо, зверху заливаємо соусом, присипаємо свіжою петрушкою і подаємо.

Картопляні оладки

Складові:

  • відварна картопля в мундирі (5 шт.)
  • 60 г вершкового масла
  • сіль і перець за смаком

Приготування:

  1. Картоплю варимо в мундирі до готовності, охолоджуємо, очищаємо від шкірки. Натираємо на крупній тертці, солимо за смаком, перчимо, акуратно перемішуємо, що не приминаючи.
  2. У сковороді топимо 30 г вершкового масла, викладаємо весь картопля, рівномірно розподіляємо по дну і притискаємо, ущільнюючи ложкою.
  3. Смажимо на середньому вогні 10-15 хвилин до золотистої рум'яної скоринки. Сковороду накриваємо тарілкою і акуратно перевертаємо, переклавши на тарілку.
  4. У сковороді топимо ще 30 г вершкового масла, перекладаємо оладки в сковороду рум'яної стороною вгору і смажимо ще хвилин десять.