У нашій статті представлені різноманітні рецепти пасок. Хтось шукає найпростіший варіант їхнього приготування. Для когось важливо приготувати їх швидко в мікрохвильовій печі. Інших господинь цікавить незвичайний склад. Тут ви знайдете найкращі рецепти великодньої випічки. Беріть на замітку паски з коньяком, вершками, мигдалем, родзинками, шоколадом, маком, цукатами або горіхами. У народі здавна ходить повір'я: якщо паска вийде на славу, - це обіцяє благополуччя. Тож готуємо вдома смачно! Вдалого всім приготування!

Паски в духовці: 3 найкращих рецепта покроково

Чистий четвер - той день, коли прийнято пекти паски та фарбувати яйця. Щоправда, спочатку потрібно скупатися, потім - відвідати церкву, навести порядок у домі. Після того, як усе блищатиме, можна приступати до приготування святкової паски.

Як правило, для неї відводиться найпочесніше місце на святковому столі. Однак без багажу різних секретів господині навряд чи вдасться приготувати смачні паски. Ми вам розкажемо, які тонкощі варто врахувати при їх приготуванні за допомогою духовки.

Паска
Паска

Нехай смачна свіжа випічка прикрашає ваш стіл на Великдень! Готуйте з серцем, любов'ю, душею та світлими думками. Ми пропонуємо одні з найкращих рецептів, щоб ваші рідні та близькі могли насолодитися найсмачнішою домашньою випічкою.

Паска на дріжджах із родзинками та цукатами - покроковий рецепт.

1. Приготувати опару: влити в каструлю 500 мл молока.

2. Поставити на вогонь та трішки підігріти.

3. Додати в тепле молоко 11 г сухих дріжджів і 50 г цукру.

4. Залишити дріжджову опару на 15 хвилин в теплому місці.

5. Всипати в миску 500 г просіяного борошна.

6. Розбити 6 курячих яєць так, щоб білки та жовтки були в різних ємностях.

7. У жовтки додати 250 г цукру, збити.

8. Охолоджені білки збити до появи густої білої піни.

9. Змішати обидві маси.

10. Додати 200 г розтопленого на паровій бані вершкового масла та дрібку солі.

11. Всипати 100 г борошна, гарненько вимішати.

12. Додати білкову суміш.

13. Повільно всипати борошно, поки тісто не перестане прилипати до рук. Основний момент тут - не переборщити з борошном, його не повинно бути занадто багато або мало, тому не поспішайте.

14. Додати родзинки і цукати, добре вимішати і залишити на 1 годину.

15. Через кожні 15-20 хвилин дріжджове тісто, що буде підходити, необхідно вимішувати.

16. Після того, як тісто буде розкладено по ємностях для випікання (до половини обсягу), його необхідно залишити ще на 10 хвилин для того, щоб підійшло.

17. Випікати 35-40 хвилин у духовці, розігрітій до 180°С.

18. Для глазурі збити до стану густої білої маси 2 білки. Додати 100 г цукру потроху, акуратно збиваючи.

19. Прикрасити верх випічки, що остигла, - вилити зверху цукрову білу глазур.

20. Притрусити кольоровою присипкою.

 

При випіканні варто пам'ятати про те, що духовку краще не відкривати. А якщо ви хочете порадувати свою сім'ю дріжджовою пишною сирною випічкою, то одне з правил смачної паски - трохи більше тіста в центрі, ніж по краях. Адже готові сирні вироби завжди зменшуються в об'ємі, особливо в центрі.

Паска
Паска

Ви можете приготувати справжню святкову сирну паску зі сметаною. Цей варіант відмінно підійде для тих, кому важлива калорійність. Сирна повітряна паска буде не такою важкою. І стане прекрасним доповненням до великоднього столу.

 

Сирна паску в сметані з родзинками та коньяком - покроковий рецепт.

1. 200 г родзинок промити, залити коньяком. Сухофрукти повинні настоятися день-два.

2. На початку приготування пасок взяти каструлю, налити 500 мл молока, злегка нагріти.

3. Додати 50 г свіжих пресованих дріжджів і 50 г цукру.

4. Залишити на 15 хвилин.

5. Збити 6 яєчних жовтків із 2,5 скл. цукру.

6. Додати 1 пачку ванілі, добре збити.

7. Окремо збити 6 яєчних білків, додавши в них дрібку солі.

8. Розтопити 200 вершкового масла, додати в збиту жовткова суміш, вимішати.

9. Взяти 200 г сиру. Викласти його в окрему ємність.

10. Змішати сир із 200 г сметани, а потім - із основною масою.

11. Влити 50 г соняшникової олії, розмішати, додати збиті білки, вимішати.

12. Злити коньяк, покласти сухофрукти в тісто.

13. Борошно вводити поступово (вам знадобиться 1-1,5 кг). Борошно буває різне, тому потрібно дивитися самому, якої кількості буде достатньо. Сіяти краще через сито невеликими порціями. Тісто не повинно прилипати до рук.

14. Залишити не 2-3 години. Коли сирна маса буде викладена в формочки, необхідно залишити її ще на 10 хв. Випікати в духовці, розігрітій до 180°С 45-50 хв.

15. Приготувати крем на паску з сиром. Взяти глазур із охолоджених білків, збити з 50 г цукрової пудри і 1 ч. лож. лимонного соку.

16. Полити остиглі паски готовою глазур'ю. Прикрасити присипкою.

Паска
Паска

Любителям солодкого варто віддати перевагу шоколадній пасці з горіхами. Можна приготувати за цим рецептом і шоколадні завитки або кекси.

 

Шоколадна паска з горіхами - покроковий рецепт.

1. Змішати 30 г какао-порошку з ½ ч. лож. соди.

2. Додати 1 щіпку солі, 50 г цукру та 60 мл води.

3. Поставити на вогонь, довести до кипіння, остудити.

4. Тепле молоко (100 мл) розбавити живими дріжджами (15 г).

5. Додати 60 г борошна і 1,5 ст. лож. цукру. Залишити суміш на 30 хв. в теплому місці.

6. Додати в опару 20 г розтопленого вершкового масла, суміш із какао, жовток 1 яйця, по щіпці гвоздики та кориці, 200 г борошна.

7. Вимісити тісто (воно має вийти м'яким і еластичним), обмастити рослинною олією (1 ст. лож.), залишити на 1 годину.

8. Збити білок у піну. Додати 45-50 г подрібнених горіхів (на свій розсуд можна замінити горіхи родзинками, цукатами або маком).

9. Залишити тісто ще на 1 годину підходити.

10. Викласти у форми до половини, залишити на 20-30 хв.

11. Випікати в духовці при температурі 100°С 10 хв. Потім збільшити температурний режим до 180ºС. І випікати ще 40 хв. у тому випадку, якщо паска велика. Для невеликих за об´ємом достатньо 20-25 хв.

12. Приготувати помадку: збити 1 яєчний білок із 50 г цукрової пудри та 1 ч. лож. лимонного соку. Посипати гарною присипкою.

Якщо ви готуватимете шоколадні завитки, можете полити їх зверху розтопленим шоколадом. І поставити в холодне місце для застигання.

Паска
Паска

Для тих, хто любить швидку кухню і вважає за краще готувати в мультиварці, пропонуємо інший рецепт паски. Готуйте разом із нами швидко та нехлопотно! Паски повинні вийти пишними і дуже смачними.

 

Паска в мультиварці в домашніх умовах: готуємо смачно, швидко і правильно

Паска
Паска

Якщо ваша мультиварка трилітрова, зменшіть порцію в 2 рази, оскільки нижченаведений рецепт розрахований на п'ятилітрову ємність.

Для приготування вам знадобляться наступні інгредієнти: 250 мл молока, 1 ч. лож. сухих дріжджів, 600 г борошна, 4 курячих яйця, 100 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г маку, 1 лимон, щіпка солі, 150 г цукру, 50 г цукрової пудри.

1. Підігріти молоко. Додати цукор і дріжджі.

2. Залишити на 20-30 хв. в теплому місці.

3. 3 білки збити з дрібкою солі.

4. В опару додати збиті з цукром жовтки, перемішати.

5. Додати розтоплене вершкове масло, гарненько вимішати.

6. Перемішати зі збитими білками.

7. Додати борошно - просіювати через сито потроху, щоб тісто вийшло м'яким і не липло до рук.

8. Залишити тісто на 1 годину в теплому місці, накривши рушником.

9. Періодично вимішувати (через кожні 15-20 хв.)

10. Додати попередньо замочені родзинки та приготований мак.

11. Натерти цедру лимона.

12. Перемішати, викласти у форму мультиварки, змащену вершковим маслом. Дати 10 хв. настоятися.

13. Включити мультиварку на режим «підігрів». Залишити паску на 10 хв.

14. Змінити на режим «випічка». Випікати півтори години.

15. Для помадки збити 1 білок, що залишився з цукровою пудрою. Полити глазур'ю паску, що остила. Посипати присипкою.

Така паска не буде рихлою, її смак - ніжний. Ароматну домашню випічку не порівняти з тою, яку було придбано в магазині. Готуйте вдома самі швидко й смачно. Серединкою паски можуть стати літери «ХВ», що означають «Христос воскрес». Прикрасьте паску на свій розсуд. Нехай у цьому допоможе ваша фантазія.

Паска в хлібопічці з вершками: майстер-клас, фото покрокового приготування

Можна спекти в хлібопічці маленьку італійську паску на жовтках та вершках. Пропонуємо покроковий майстер-клас із фото з його приготування:

1. Замочити 100 г родзинок, вийняти, обсушити, злегка пересипати борошном.

2. Розтопити 100 г вершкового масла.

3. У тепле масло додати 7 г швидкодіючих дріжджів (2 ч. лож. від хлібопічки) та 1 ч. лож. солі від хлібопічки.

4. Всипати 100 г цукру (8 ст. лож. від хлібопічки), розмішати, залишити на 5 хв.

5. Додати до маси 200 г вершків 10% жирності.

6. Потім збити 5 яєчних жовтків і 0,5 ч. лож. меленого кардамону.

7. Змішати всі інгредієнти, всипати 2 ч. лож. ванільного екстракту від хлібопічки.

8. Додати 400 г борошна.

9. Закласти тісто у відерце хлібопічки.

10. Включити основний режим тістозамісу.

11. Додати родзинки, перемішати. Залишити тісто для бродіння в хлібопічці ще на півтори години.

12. Включити для готового тіста режим «випічка» на 50 хв.

13. Перевірити готовність італійської паски дерев'яною шпажкою.

14. Остудити, прикрасити за бажанням безе.

паска на яєчних жовтках
паска на яєчних жовтках

Якщо хочете, можете приготувати італійську повітряну меренгу. Вона робиться із заварного білкового крему. Цією універсальною прикрасою можна прикрашати не тільки паски. Її можна вдало використовувати для кексів або у якості прикраси для будь-якої випічки. Адже італійська меренга досить стійка і відмінно тримає форму.

1. Приготувати сироп: до 3 ст. лож. води додати 150 г цукру.

2. Варити в сотейнику помішуючи, поки цукор не розчиниться.

3. Сироп буде готовий, якщо його взята крапля не розтечеться на блюдці, а збереже форму.

4. Збити 3 яєчних білка з 3 ч. лож. цукру.

5. Додати в цю суміш нагрітий сироп.

6. Вливати тонкою цівкою, постійно помішуючи, щоб сироп не прилип до стінок чаші.

7. Збивати масу до утворення гарної блискучої консистенції.

 

Готуйте паски з пристрастю! Нехай у вашій оселі витають аромати цедри лимона, ванілі та апетитний запах паски! Випічка, рецепти якої представлені в цій статті, виходить ніжною, запашною, м'якою та дуже смачною.