Осінь - дуже врожайна пора для грибників. Проте недосвідчені грибники часто нехтують основними правилами безпеки, що призводить до вкрай сумних наслідків. Адже не кожен знає, як відрізнити їстівні гриби від їх підступних двійників, як правильно збирати гриби та що робити при отруєнні.

Читайте Знай в Google News!

Корисною інформацією для грибників поділився портал Маяк.Media.

Правила безпеки, що врятують життя:

  • Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, краще його не брати.
  • В жодному разі не збирайте гриби вздовж дороги. Вони можуть містити солі важких металів та інші небезпечні для здоров’я речовини.
  • Під час грибного полювання не залишайте дітей без нагляду і в жодному разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди.
  • Не збирайте грибів в целофанові пакети - врожай швидко в’яне. Найкраще використовувати для збору плетені кошики або торбинки з натурального матеріалу.
  • Перш ніж відправити гриб в кошик, уважно огляньте його з усіх боків. Він повинен бути без червоточин, зі світлим, але не білим, кольором пластинок і цілою ніжкою.
  • Найбільш вдалий час для збору грибів - ранкові години.
  • Прийшовши додому, переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен з них, почистіть і відваріть.
  • В жодному разі не пийте грибний відвар, воду необхідно злити, а гриби законсервувати або піддати подальшій термічній обробці.

Грибників закликають не брати "грибів-немовлят", оскільки кошик від них не побільшає, а через день-два вони підростуть. А також слідкуйте за тим, щоб не пошкодити грибницю.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Грибники, фото: кадр з відео
Грибники, фото: кадр з відео

Як відрізнити їстівні гриби від їхніх двійників:

1. Маслюки та помилкові маслюки

Помилкові маслюки бувають як просто неїстівні, та і отруйні. Неїстівні маслюки дуже гіркі, вони можуть спричинить розлад шлунково-кишкового тракту. А от вживання отруйних маслюків, які хоч і зустрічаються рідко може призвести і до летальних наслідків.

У їстівних - ніжка і шапочка слизькі та липкі. Шапочка губчата і руда, під нею є пластинки. У помилкових маслюків при надломі м'якоть синіє або червоніє. Колір шапочки варіюється від бурого до фіолетового.

2. Білі гриби та сатанинські

Хоча сатанинські гриби відносять до умовно-їстівних, їсти їх без тривалого вимочування і варіння протягом не менше, як 10 годин не можна. Якщо знехтувати цими умовами, то грибникові загрожує отруєння, можлива смерть.

Білий гриб має коричневу шапочку, її колір при надломі не змінюється. Сатанинський гриб має білу або бежеву шапочку, яка при надломі починає синіти.

3. Лисички та помилкові лисички

Отруєння такими лисичками не надто тяжке, але неприємне. Викликає діарею, блювоту та слабкий галюциногенний ефект.

Справжні лисички мають ніжку, яка товстіша біля шапочки. Сама шапочка жовта з гофрованими краями, якщо її надломити - вона залишається сухою. Помилкові лисички мають ніжку рівномірної товщини. Шапочка помаранчева з рівними краями. Якщо надломити шапочку - тече сік.

4. Опеньки та помилкові опеньки

Помилкові опеньки все ж належать до категорії умовно-їстівних. Це означає, що при проведенні тривалої термічної обробки їх можна вживати в їжу. Деякі види помилкових опеньків, потрапляючи в організм, викликають лише легке отруєння, а інші можуть призвести навіть до летального результату.

Їстівні опеньки мають коричневий колір, "спідничку" на ніжці та не виростають вище 6 см. На шапочці у них є лусочки. Помилкові опеньки не мають "спіднички", виростають до 10 см і мають яскраво виражений запах. Шапочка посередині червонувата або оливкова.

5. Лісова печериця та бліда поганка

Близько половини всіх випадків отруєння блідою поганкою завершуються смертю протягом 58 днів. Решта пацієнтів одужують дуже повільно.

Лісова печериця пахне мигдалем та анісом, має "спідничку" на ніжці. При надломі м'якуш темнішає. Пластинки під шапочкою рожевого, сірого або коричневого відтінку, темніють при натисканні. Бліда поганка не пахне і не має "спіднички". Її шапинка завжди біла, а ніжка товщає донизу. При надломі м'якіть залишається білою.

Печериці, фото: pixabay.com
Печериці, фото: pixabay.com

Симптоми отруєння грибами

При отруєнні грибами латентний період триває від 2 до 20 годин в залежності від кількості з’їденого та виду гриба. В цей час людина не відчуває ніяких змін і симптомів. Дія отрути проявляється дуже раптово. З'являються важка нудота, інтенсивні болі в животі, кривавий пронос і кривава блювота, серцево-судинний колапс, головний біль, сплутаність свідомості, судоми. Людина може впасти в кому.

На другий день після вживання отруйних грибів з'являються жовтяниця, збільшується печінка, рівень глюкози в крові падає, організм зневоднюється. Потерпілому загрожує смерть від гострого некрозу печінки, причому, протягом чотирьох днів. При перших ознаках отруєння потрібно одразу викликати "швидку".

Грибники, фото: кадр з відео
Грибники, фото: кадр з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, запечена картопля по-турецьки: ця страва вразить в саме серце навіть найбільш розбалуваного гурмана. Картопля за цим рецептом виходить дійсно божественною. Зверху блюдо приваблює запеченою ароматною скоринкою, а всередині - ніжною картоплею.

Як повідомляв портал "Знай.ua", шоколадні цукерки з арахісовою пастою: простий рецепт шалено смачного ласощі. Такі цукерки шалено смачні, проте калорійні. В одній шоколадній цукерці з арахісовою пастою міститься близько 90 ккал.

Також "Знай.ua" писав, ожиновий десерт з шоколадним бісквітом від судді "Майстер Шеф": справжня магія на вашій кухні. Суддя кулінарного шоу "Майстер Шеф" Ектор Хіменез-Браво поділився рецептом ожинового флану з шоколадним бісквітом. Знаменитий кухар пообіцяв неймовірний смак і навіть трохи магії.