Процес випікання хліба зазвичай дуже клопіткий: потрібно правильно вибрати борошно, знати, як поводитися з дріжджами. Це часом зупиняє домашнього кулінара і не дає порадувати близьких випічкою власного приготування.

Але не в цьому випадку: в пропонованому рецепті немає ніяких заквасок і розпушувачів. Цей хліб можна спекти, використовуючи лише два основних інгредієнта: гречку і воду.

Оригінальним рецептом поділився на своєму youtube-каналі Papa Vegan кулінар Костянтин Осколкін.

Для хліба з гречки знадобиться:

  • - 500 грам зеленої гречки
  • - 10 грам органічної солі
  • - 7 грам рожевої солі
  • - вода

На першому етапі зелену гречку потрібно промити, потім злити воду і додати 200 грам чистої фільтрованої води і залишити на 12 годин, щоб почався процес ферментації. Іноді помішувати, щоб рівномірно розподілялася волога.

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan
Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

На другому етапі вологу гречку потрібно знову промити, додати органічну і рожеву сіль, 350 грам води і подрібнити в блендері. Можна додати спеції, вони додадуть хлібу приємний запах, але не завадять ферментації. Подрібнену масу переливаємо в прозору чашу і залишаємо ще на 12 годин. Якщо тісто вийде занадто густим, його потрібно розбавити водою, в іншому випадку воно буде погано підніматися. А якщо занадто рідким - можна досипати сухої гречки, тоді хліб буде мати вкраплення зерен.

На третьому етапі, через 12 годин, у тісті з'являться пори, тепер його можна відправляти до духовки. Потрібно перекласти тісто в форму для випікання, зверху посипавши насінням соняшнику, гарбуза або кунжуту для краси і для смаку. Випікаємо півтори години при температурі 190 градусів.

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan
Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

Після виймаємо хліб з духовки, загортаємо в рушник і даємо охолонути.

Хліб, скриншот youtube Papa Vegan
Хліб, скриншот youtube Papa Vegan

Знай.ua нагадує: Чудодійна калина з медом впорається з будь-якими хворобами: готуємо вітамінну бомбу на зиму

Як раніше повідомляв Знай.ua: Євген Клопотенко вигадав новий спосіб запікання яблук: потрібні лише згущене молоко і сіль

Також Знай.ua писав: Плацинда, мамалига та сармале: Костянтин Грубич розкрив секрети приготування традиційних бесарабських страв