Молдавани переконані, що плацинда це суто їх національна страва. Однак, українці з південних областей та навіть буковинці з цим сперечаються.
Українська Бессарабія, зокрема долина Фрумушики, взагалі замахнулися представити саме свою плацинду Фрумушика до реєстру національної культурної спадщини, розповів журналіст Костянтин Грубин на своєму youtube-каналі.
Для плацинди за рецептом Ольги Робу вам знадобиться:
400 г борошна
200 мл води
1 яйце
2 ст ложки олії
Дрібка солі
ДЛЯ НАЧИНКИ (обреріть щось одне)
картопля з цибулею
сир кисломолочний із бринзою (суміш)
капуста
яблука

Спосіб приготування:
Спочатку замішуємо тісто. Розбиваємо яйце у борошно та добре вимішуємо та в процесі додаємо воду. Тісто вимішуємо доки воно перестане липнути до рук. Готове тісто розділяємо на три частини. Та вимішуємо ще кілька хвилин кожну з них.

Плацинда, скріншот із відео
Плацинда, скріншот із відео

Якщо ви готуєте плацинду з бринзою, то до неї можна додати одне яйце та домашній творог, аби начинка не була сильно солона. Якщо ж з капустою, то її попередньо потрібно посмажити та також додати яйце, сіль та перець. Для картопляної начинки потрібно її дрібно порізати додати цибулю, сіль та перець.

Плацинда, скріншот із відео
Плацинда, скріншот із відео

Коли тісто трішки відпочило, розкатуємо кожну частину у тоненькі пласти. Змазуємо його олією та залишаємо на 5 хвилин, щоб тісто знову відпочило. Після цього потрібно його розтягнути руками у тонкий пласт, воно має бути як лист паперу. Після цього згортуємо його, щоб утворилося кілька слоїв.

Плацинда, скріншот із відео
Плацинда, скріншот із відео

Кладемо начинку та защипуємо краї, щоб плацинда вийшла круглою. Дати їм ще кілька хвилин відпочити, а потім обсмажити з обох боків кілька хвилин на середньому вогні.

Плацинда, скріншот із відео
Плацинда, скріншот із відео

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, плацинда, мамалига та сармале: Костянтин Грубич розкрив секрети приготування традиційних бесарабських страв