Відомий український телеведучий Костянтин Грубич збирає по всій Україні рецепти оригінальних давніх страв, про які сучасні співгромадяни навіть і не чули ніколи. Цього разу він завітав до села Мостового на Житомирщину, до жіночого народного колективу, який розкрив рецепт «крупок».

«Одна з моїх нагород від Всевишнього у цьому житті – постійні запрошення відвідати різні куточки України від незнайомих людей. От і в село Мостове на Житомирщину мене вже кликали не один місяць. Мета - показати, як там роблять унікальну страву під назвою «крупки». Мовляв, їх ніде більше не готують, а рецепт передається від бабусі до онуки вже понад 300 років. Коли я став заперечувати, що крупки один в один качана каша, яку мене вчили готувати в Опіщні на Полтавщині, а ще я бачив подібну страву на Дніпропетровщині (там закачане у яйці та борошні пшоно називають затірка), з Мостового гаряче заперечували, що саме їхня страва первинна. Вони навіть зареєстрували її у державному списку нематеріальної культурної спадщини України і чекають на затвердження», - розповів Грубич.

Скрін, відео YouTube Грубич
Скрін, відео YouTube Грубич

Врешті він здався і прийняв запрошення, побувавши в гостях у жіночого народного колективу «Затишок» з села Мостове. В Андрушівському музеї господині показали йому майстер-клас із приготування крупок. Вийшло щиро і цікаво, дуже по-домашньому.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Важливо знати, що приготування цієї страви - не для новачків. Качати кашу непросто, але при бажанні навчитися можна.

«При цьому отримаєте гарний масаж долонь. Раджу десь роздобути дерев’яні ночви», - додав ведучий.

Що знадобиться:

  • 80-100 г промитого пшона
  • 10 яєць
  • Борошна – скільки візьме.

Як готувати:

До промитого борошна по черзі вбивають яйця, потроху додаючи борошно. При цьому треба «катати» крупу по ємності таким чином, щоб на кожну крупинку налипли яйця і борошно. Цей процес займає багато часу і сил, проте результат того вартий – таку кащу варять і заправляють вершковим маслом або засмажкою.

Скрін, відео YouTube Грубич
Скрін, відео YouTube Грубич

«На Прикарпатті кажуть "колотівочка". Олена Щербань, коли ми в неї були і вона качала кашу, розповідала, що на Житомирщині є така каша! Ще пам'ятаю, казала "крупками її звуть"! а ще в селі Спас є теж така - "Спаська затірка" називається, або просто в інших селах - затірка! Ще чув назви пшінка... теж на Дніпропетровщині!», - зазначають у коментарях.