У Китаї вчені знайшли "еліксир безсмертя". Його виявили в древньому похованні. Цей напій часто згадується в даоських міфах.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Могила епохи Західної династії Хань (202 р до н.е. - 8 м н.е.) була виявлена ​​ще в жовтні минулого року в місті Лоян. Саме там вчені наткнулися на бронзовий глечик з прозорою рідиною жовтоватого відтінку. Рідина мала легкий аромат алкоголю, тому вчені вирішили, що натрапили на древній посудину з вином.

Вчені провели аналіз напою та виявили, що це суміш індійської селітри і розчину квасцовую каменю. Як стверджує керівник розкопок Пан Фушен, саме ці речовини описані в стародавній даоської літературі як основні інгредієнти еліксиру, що дарує безсмертя.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Відзначається, що рідина становить величезну цінність для дослідження уявлень древніх китайців про те, як досягти безсмертя, і еволюції китайської цивілізації в цілому.

Крім глечика з еліксиром в похованні площею 210 кв. м були виявлені і інші бронзові артефакти, а також розписні глиняні судини і нефритові прикраси. Непогано збереглися і останки похованого - високопоставленого представника китайської знаті.

Згадка подібного напою, що дарує безсмертя випівшему його людині, можна знайти у багатьох давніх культурах. В старокитайської версії в його склад входили також золото, ртуть, миш'як і інші неїстівні і навіть токсичні речовини.

Як відзначають вчені, виходячи із стародавніх текстів, незрозуміло, чи пив будь-хто цей еліксир насправді - чи він був лише частиною похоронного ритуалу і повинен був дарувати покійному вічне життя вже після смерті.

Нагадаємо, що в приміщенні Митрополичого будинку Національного заповідника "Софія Київська" відбулася урочиста церемонія передачі меча скандинавського типу.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені розгадали секрет знатного вікінга з острова Бьерке.

Також "Знай.ua" писав, що екзотичний ритуал, від якого кров холоне в жилах.