Вчені з аерообсерваторії SOFIA виявили першу молекулу, яка утворилася у Всесвіті незабаром після Великого вибуху - іон гідриду гелію (HeH+). Спектри цієї хімічної сполуки знайдені в планетарної туманності в сузір'ї Лебедя. Вчені стверджують, що це прорив у науці, так як до цього молекул не вдавалося виявити в зв'язку з технічним прогресом.

Більше 13 млрд років тому Всесвіт була чимось на зразок гарячого супу з найпростіших одноатомних елементів. Утворення перших молекул, з теорії Великого вибуху, сталося приблизно через 100 000 років після точки відліку. Так, на тлі цих чисел існування нашої планети здається просто нікчемною.

В цей час температура Всесвіту вже впала до 4000 градусів по Кельвіну: з'явилися атоми водню, гелію і літію. Потім гелій об'єднався з присутніх іонізованим воднем (H+) - утворилися перші молекули іонізованого гідриду гелію. Втім, це все наукові фрази, які можуть здатися незрозумілими. У будь-якому випадку, вчені зробили величезний прорив у науці. В теорії, ці знання можна використовувати для подальшого вивчення Всесвіту, яка таїть в собі безліч загадок.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Нагадаємо, що сервіс Apple Music знову отримав велике оновлення. Судячи з усього, компанія готує це додаток для оновлення iOS 13, завдяки якому музична бібліотека обзаведеться темним режимом. В цьому ж нововведення, компанія змінила систему роботи рубрики “Для вас”, яка раніше не була такою популярною. Однак, за заявами компанії, сервіс почав підбирати відповідні пісні для кожного користувача.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що компанія Apple готує до виходу новий смартфон iPhone XE. Серед іншого, це поліпшена версія iPhone SE, який з'явився на прилавках ще в 2016 році. Компанія вирішила змінити дизайн, підігнати його під сучасні стандарти, а також покращивши начинку девайса. За смартфон попросять від 600 до 800 доларів, в залежності від модифікації.

Знай.uа писав, що компанія Huawei е вела переговорів з Apple щодо поставок модемів 5G для смартфонів. Глава Huawei спростував ці чутки, повідомивши, що вони із задоволенням змагаються на ринку смартфонів.