Перерахувати досягнення Василя Ломаченка досить складно, тому що їх сила-силенна – він цілком може претендувати на звання суперчемпіона в світовому масштабі. Багаторазовий чемпіон України і заслужений майстер спорту, чемпіон Європи, дворазовий чемпіон світу, Олімпійський чемпіон 2008-го і 2012-го років і володар ще купи титулів. Яка він людина і яку біографію приховує його блискуча спортивна кар'єра?

Василь Ломаченко
Василь Ломаченко

Зріст, вага, параметри фігури

Василь Анатолійович Ломаченко народився 17 лютого в 1988-му році – зараз йому 30 років. При зрості 171 сантиметр, він увійшов в спорт в напівлегкій вазі (до 57-и кілограм). Зараз Ломаченко боксує у другій напівлегкій вазі (до 59-и кілограм).

Якщо говорити про інші спортивні параметри, то по стійці він лівша, а розмах його рук становить 169 сантиметрів. Його боксерський стиль визначається як ігровик-темповик.

Національність: українець.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Ломаченко із суперником
Ломаченко із суперником

Сім'я

Народився майбутній спортивний кумир в маленькому містечку Одеської області під назвою Білгород-Дністровський. Власне, у цілковито спортивній сім'ї. Папа Васі трудився тренером з боксу (тепер він, до речі, став персональним тренером сина). А мама – майстер спорту і акробатка. Також у Ломаченко є сестра – Анастасія. Здається, з такими батьками у хлопця не було навіть і вибору, окрім як піти в професійний спорт.

Ломаченко портрет
Ломаченко портрет

Біографія

Перші тренування Ломаченко почалися вже в ранньому дитинстві під керівництвом батька. Але вже зараз Анатолій Миколайович розповідає, що з самого початку не переслідував мети виліпити з сина великого боксера, а просто виховував в ньому справжнього сильного чоловіка. Так що бокс був не єдиним заняттям маленького Васі. Батько наказав йому відвідувати ще веслування, самбо і футбол – так би мовити, для загального спортивного розвитку.

Блищати на рингу Василь почав ще до того, як пішов в перший клас – з 4-х років. А перший турнірний бій в рамках міжнародного конкурсу «Надія» провів уже в 6 років. Слід зауважити, що тоді його сили із супротивником не були рівні. Змагався з Ломаченко хлопчик, який важив на 5 кілограмів більше нього і був на 2 роки старший. Але все одно Василь переміг! Правда, суддівська команда вирішила оголосити нічию, щоб не вбити в супернику Ломаченко спортивний інтерес іще в зародку.

Ви здивуєтеся, але не тільки чоловічим важким спортом в дитинстві займався Ломаченко. Він ще й танцював протягом трьох років. Хто знає, може, це маминин вплив. Але сам Василь каже, що танцювальні заняття він ненавидів і відучився там тільки тому, що тато пригрозив, ніби перестане бути його тренером з боксу.

Проте, навіть танцювальні заняття дали чималу користь Ломаченко в професійному боксі. Цікаво, що на початку своєї кар'єри Ломаченко повторював манеру Роя Джонса – легендарного підтанцьовуючого боксера. Судді і коментатори щосили говорять про неймовірну спритність, легкість і швидкість в маневруванні на рингу, навіть метафорично називають стиль Ломаченка танцями на рингу. А методика тренувань його батька така, що після довгих аналізів вважається новаторською і унікальною в нашому спортивному співтоваристві. Завдяки цілісному спортивному розвитку Ломаченка суперник не може передбачити і прорахувати стратегію і навички Василя.

Ломаченко - чемпіон
Ломаченко - чемпіон

Кар'єра: Україна пишається!

Загалом, із самого початку кар'єра Василя Ломаченка складалася прекрасно. Перерахувати і розібрати детально всі його досягнення складно – їх занадто багато. Тому звернемо увагу лише на найвагоміші перемоги.

Участь в Олімпійських іграх 2008-го року була його першою сходинкою до цієї слави. Тоді, в Пекіні, Василь безапеляційно виграв у свого давнього суперника – Альберта Селімова. Він був його головним конкурентом ще з юніорського періоду. І так почалася Олімпіада: цей бій був його першою перемогою.

Що сказати, кожен наступний – відбудеться все з більшою феєричною перемогою. З усіма суперниками Вася розправлявся настільки ж переконливо. Фінал – і повний успіх: останній бій в цій Олімпіаді зупинили достроково вже після першого раунду. Угадайте чому? Тому що вже за 3 хвилини Ломаченко ухитрився тричі нокаутувати візаві. «Олімпійський матч» дав вражаючий результат – Вася став володарем Кубку Вела Баркера. Цим престижним титулом нагороджують найкращого боксера серед усіх вагових категорій. Вже тільки цим Ломаченко домігся б місця в рейтингу «кращі боксери сучасності».

Але тут молодому спортсмену довелося зіткнутися і з поразкою. Кому Ломаченко програв у фіналі Чемпіонату світу 2011-го року в Баку? Серія успішних боїв цього матчу була, як завжди, видовищною і переконливою, але підсумок – фінальний бій з програшем за очками бразильському боксеру Робсону Консейсао. Наскільки чесно невідомо, але наша національна збірна тоді навіть подала офіційний протест на суддівство.

У наступній Олімпіаді, яка проводилася в 2012-м році в Лондоні, Ломаченко отримав чотири перемоги.
Повернувшись додому, хлопець зробив собі три символічні татуювання. На біцепси – олімпійські кільця з датами участі Ломаченка в них. А на торсі – портрет його кумира, авторитету і ідеалу. Це портрет людини, без якого, як каже Вася, він би ніколи не став знаменитим і визнаним боксером. Звичайно ж, це його батько. Під «картинкою» – напис: Шлях наш єдиний, одна і віра в бога, будемо стояти до перемоги... Над зображенням написано «Victory». Це з пояснень хлопця: по-перше, символізує його непереможність на рингу, а по-друге, ім'я його дочки. Таким чином, романтичний боксер віддячив тату за всю ту титанічну роботу, яку він виконав в ім'я його становлення, і за те натхнення, яке він в нього вселяє щодня. Сам же Анатолій розповідав у інтерв'ю, що був проти такого специфічного татуювання.

З цієї Олімпіадою пов'язана ще одна цікава історія. Напередодні Василь заявив в інтерв'ю: поїду жити в Америку для того, щоб професійно займатися боксом. Адже тільки в цій країні, на його думку, і існує бокс – не те, що в Україні і Європі. Але на нашу радість, його наміри не збулися. Василь Ломаченко почав рухатися до світового чемпіонства в професійному боксі з українським громадянством і досі тренується на Батьківщині.

На першому ж Чемпіонаті в 2014-му році досягти бажаних висот йому завадила поразка. Вона, до речі, стала єдиною за всю його кар'єру в професійному боксі. У тому бою він виступив з мексиканським боксером Орландо Салідо. Суперник боксував дуже брудно, використовуючи заборонені удари по нирках і печінці. При цьому бій тривав 12 раундів. І за цей час Орландо завдав Ломаченко більше сорока ударів нижче пояса. Але рефері це чомусь ніяк не врахували і не відзначили. У підсумку: після підрахунку очок нашому співвітчизнику оголосили поразку. Але абсолютно очевидно, що якби Салідо дотримувався правил, то навряд чи б вистояв цей бій до кінця.

Однак це тільки незначне непорозуміння на шляху проведення переможних боїв. Далі у Ломаченка – тільки тріумфи і фанфари. Перемігши знаменитого Гаррі Рассела, Вася отримав заповітний титул чемпіона світу в напівлегкій вазі. Далі серед його суперників значилися Чонлатарн Пірійяпіньо, Ромуло Коасіча, Гамальеро Родрігес, Роман Мартінес, Джейсон Соса, Гільєрмо Рігондо, Ніколас Уолтерс, Мігель Марріага, Хорхе Лінарес, Баходіржон Султанов та інші.

Усі ці знакові і видовищні бої зробили з українця справжню світову знаменитість. Та до такої міри, що одного разу сам Майк Тайсон (до якого Ломаченко, безумовно, ставиться з трепетом і повагою) назвав його одним з найперспективніших боксерів нашого часу. Наразі Василь – найтитулованіший боксер України. Коли спортивні фахівці називають його ім'я, то вважають, що незабаром він може завоювати титул найкращого боксера у світі у всіх вагових категоріях за останні роки. А вся його кар'єра – це деякого роду революція для спортивного світу. Тому причиною і унікальна програма тренувань, і оригінальний стиль, і видовищність боїв, і яскравість появи на професійному рингу і, безумовно, титанічна робота.

Ломаченко за рингом
Ломаченко за рингом

Особисте життя

Про своє особисте життя Василь Ломаченко мало розповідає. В основному відома тільки офіційна інформація. Боксер давно одружений. Його дружину звати Олена. На сьогодні вони виховують двох дітей: сина Анатолія, названого на честь батька Ломаченка, і дочку Вікторію.

Якось в інтерв'ю Вася ділився переживаннями з приводу свого виховання малюків. Він розповідав з жалем про те, що не може назвати себе ідеальним батьком, адже приділяє дітям зовсім небагато часу через напружений спортивний графік. Більш того навіть перебуваючи вдома, він вважає за краще дивитися новини по телевізору – для нього це важливий вид відпочинку. У той час, як дітки потребують уваги, він відповідає просто і строго: не заважайте. І ось якось Ломаченко задумався про те, що це неправильно і став виділяти час на спільне дозвілля зі своїми чадами.

Так, наприклад, з сином він грає в чоловічі комп'ютерні ігри на зразок «Mortal Combat» і «Xbox». Боксер визнає, що навіть в таких випадках йому складно піддаватися, хоча сина перемоги дуже радують. Вася згадує, як одного разу азартно загорівся і обіграв Толю кілька разів поспіль, потім в серцях заявив: ось тобі!

Ломаченко і син
Ломаченко і син

Цікаві факти/чутки

• Серед хобі знаменитого спортсмена значаться рибалка, хокей, мисливство та захоплення автомобілями.
• Інший знаменитий український боксер Олександра Усик – кум Ломаченка.
• Одного разу Вася розповів, що зараз може вибирати собі машину навіть під довжину брюк. Він не хвалиться, але зауважує, що його життєві досягнення дозволять придбати практично будь-яку машину з світового автопрому. Зараз Ломаченко їздить на «Tyota Land Cruiser 200», адже вона відмінно підходить до нашого «бездоріжжя». А мріє про «Rolls-Royce». Правда, наразі не вважає за доцільне витрачати гроші на таку дорогу покупку.
• У минулому році Василь втратив свого друга – Сергія Лащенко, українського бійця тайського боксу і кікбоксера. Він був убитий за загадкових обставин, а злочин так і не розслідувано належним чином. Вася не тільки присвятив йому посмертно перемогу над Джейсоном Сосою. Але і в червні 2017-го року написав офіційне звернення до Президента України, Петра Порошенка, із проханням звернути особливу увагу на розслідування цієї кримінальної справи.
• У Василя багато татуювань і всі вони мають символічне значення для нього. Він, таким чином, зображує на тілі все найважливіше у своєму житті. Крім, найбільш знакових, про які ми розповідали вище, є ще кілька цікавих тату. На грудях Васі красуються «боксерки», символізуючи те, що вони – його серце, а також релігійний хрест. А на правому плечі боксера є зображення спартанця – цих воїнів Ломаченко вважає близькими собі по духу.
• Василь Ломаченко захоплюється модою. На його офіційному сайті усі бажаючі можуть придбати спортивний одяг з логотипом «LOMA». Також він співпрацював зі всесвітньовідомим спорт-брендом «Reebok». У його рамках було створено спеціальну лімітовану колекцію з ім'ям українського боксера, яка продавалася в великих магазинах Америки і Європи.
• Цього року Ломаченко святкував тридцятиріччя. До цього ювілею вийшов документальний фільм про нього – «Боксер року».

Фотографії

Ломаченко на рибалці
Ломаченко на рибалці

Ломаченко з дружиною
Ломаченко з дружиною

Ломаченко з сином
Ломаченко з сином

Ломаченко на ринзі
Ломаченко на ринзі

Відео

Новини

Раніше ми повідомляли про те, що Ломаченко лишився суперника https://sport.znaj.ua/184519-potenciyniy-supernik-lomachenka-vidmovivsya-vid-svogo-titulu

А також про те, хто, на його думку, належить до кращих боксерам світу https://sport.znaj.ua/184459-lomachenko-nazvav-naykrashchih-bokseriv-svitu

Посилання

Ломаченко активно веде Інстаграм, у якому в основному ділиться своїми спортивними моментами з життя, смішними відео, але не афішує особисте : https://www.instagram.com/lomachenkovasiliy/

Також у нього є Твіттер: https://twitter.com/vasyllomachenko

Офіційна сторінка у Фейсбуці: https://www.facebook.com/VasylLomachenko/

А всі важливі новини про спортивні досягнення боксера можна дізнатися на його офіційному сайті: http://lomachenko.com/