У Сполучених Штатах Америки на 104 році життя помер легендарний голлівудський актор Кірк Дуглас, батько Майкла Дугласа. За свою кар'єру в кінематографі Кірк знявся у більше ніж 90 картинах. Серед них класика світового кіно: "Спартак", "Вікінги" і "Стежки слави".

Про сумну новину повідомив його син Майкл Дуглас в мережі Instagram.

"Для всього світу він був легендою, актором з "золотої ери" кіно, який дожив до золотих років, гуманістом, чия прихильність до справедливості і принципів, у які він вірив, встановлюють стандарт для всіх нас, – заявив Майкл.

Майкл Дуглас та Кірк Дуглас, фото: KP.UA
Майкл Дуглас та Кірк Дуглас, фото: KP.UA

Життєвий і творчий шлях Кірка Дугласа

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Кірк народився у 1916 році в штаті Нью-Йорк в родині єврейських емігрантів з-під білоруського Могильова. Його справжнє ім'я – Исер (Іззі) Данилович. Згодом узяв прізвище Демський, поки не закінчив навчання в університеті Сент-Лоуренса. Ім'я Кірк Дуглас узяв під час навчання в Американській академії драматичного мистецтва, оскільки дуже любив жорсткість звуку "До" і хотів, щоб його прізвище закінчувалася на "Д". Коли почалася Друга світова війна, Дуглас вирішив записатися на військову службу, його прийняли до одного з підрозділів ВМС, але комісували в 1944 році після того, як він захворів на дизентерію.

Кар'єру в кіно він почав вже після війни. Перші його ролі були невеликими. Популярним став після участі у фільмах "З минулого" (1947) і "Лист трьох дружин" (1949 рік). Остання отримала премію Оскар. Проте найбільше визнання отримав за роль у фільмі "Чемпіон" (1949) – за участь у цьому фільмі його було номіновано на Оскар. Другу номінацію на Оскар Кірк Дуглас отримав за роль у стрічці "Злі й гарні". Врешті-решт він отримав найпрестижнішу кінопремію тільки в 1996 році – за видатні досягнення в кінематографі. Серед інших його найвідоміших фільмів - "Спартак", "Сім днів у травні", "Лють", "Жага до життя". В останньому зіграв художника Вінсента Ван Гога.

Що стосується інших видатних нагород, то він був лауреатам Золотого глобуса, Берлінського кінофестивалю (премія "Золотий ведмідь"), національної кінопремії Франції "Сезар" і премії Гільдії кіноакторів США.

Кірк і Майкл Дуглас, фото: Realist
Кірк і Майкл Дуглас, фото: Realist

У 1970-х на світ з'явилася перша його книга. Загалом він написав десять романів і мемуарів. Був він і кінопродюсером. Дуглас також брав активну участь у благодійній діяльності, жертвуючи солідні кошти на добру справу. Зокрема, у 2005 році, у день свого 99-річчя, він пожертвував 15 мільйонів доларів на будівництво в Лос-Анджелесі центру по догляду за людьми з хворобою Альцгеймера. В той же час його вважають тим, хто поклав кінець так званому антикомуністичному Чорному списку Голлівуду – у 1940 – 50-х роках кількох діячів культури і мистецтва США переслідували за їх політичні погляди і забороняли займатися політичною діяльністю.

Кірк Дуглас був одружений двічі. Спочатку на Діані Ділл, але розлучився з нею в 1951 році. А потім його дружиною стала акторка Анна Буйденс, з нею він вже прожив до кінця свого життя. Мав чотирьох синів – Майкла, Джоеля, Пітера, Еріка. Всі вони пов'язали своє життя з кіно та телебаченням.

До останнього часу Кірк Дуглас займав 17-у сходинку в списку Американського інституту кіномистецтва серед найбільших чоловіків-легенд екрану класичного голлівудського кіно.

Нагадаємо, Кірк Дуглас пішов з життя - помер легендарний актор.

Як повідомляв Знай.uа раптово помер відомий КВНщик, що сталося з ще зовсім молодим гумористом.

Знай.uа писав, помер режисер-аніматор Олег Педан, деталі загадкової загибелі.