Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) відреагував на зняття Константинополем з нього анафеми.

Про це повідомляють ЗМІ.

Варто відзначити, що 11 жовтня Вселенський патріархат зняв анафему з предстоятеля УПЦ КП Філарета та Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Крім того він розповів, коли Синод надасть українській церкві автокефалію. Зокрема, він розповів, що для отримання Томосу необхідно дотримання кількох речей, зокрема об'єднатись трьом церквам, які раніше заявляли про таке бажання.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Для того, щоб створити в Україні єдину церкву, потрібно трьом церквам об’єднатись в одну, а щоб об’єднатись треба виконати деякі дуже важливі речі – мається на увазі анафема, яку наклали на мене за те, що ми законно на помісному Cоборі висловили бажання мати в Україні автокефальну церкву незалежну від Москви на тій підставі, що Україна стала незалежною державою", – пояснив Філарет.

Також він розповів, що неодноразово звертався до Варфоломія з проханням визнати запроваджену РПЦ анафему незаконною.

Крім того Філарет розповів, що зняття анафеми стане першим кроком до автокефалії української церкви. Наступною стадією має стати об'єднання церков.

"Це рішення про недійсність всіх заборон дає нам можливість тепер об’єднатись з архієреями московського патріархату, які захочуть об’єднатись з нами (УПЦ КП) і об’єднатись з афтокефальною церквою (УАПЦ)", – зазначив Філарет.

Більше того Філарет відзначив, що з цим рішенням Синоду вказані вище церковні діячі офіційно визнані та можуть приймати рішення про повне об'єднання церков.

"Тепер ми, архієреї усіх трьох церков, є законними, канонічними, благодатними і тепер можемо при нашій добрій волі об’єднатись в одну Українські православну церкву, яка буде потім визнана Вселенським патріархом", – пояснив предстоятель УПЦ КП.

Філарет також поділився найпершими планами, які зараз стоять на порядку денному. Зокрема, він підтвердив близьку зустріч представників всіх церков, які раніше висловлювали намір об'єднатись.

"Найближчим часом ми, по-перше, об’єднаємось, а, по-друге, отримаємо Томос про автокефалію української церкви – вже єдиної української церкви, яка увійде в молитовне єднання з іншими помісними православними церквами".

Водночас Філарет зазначив, що після надання Томосу поряд з українською церковою зможуть існувати й інші.

Нагадаємо, Синод офіційно звинуватив РПЦ у страшному релігійному злочині.

Як повідомляв "Знай.ua", перед рішенням про Томос з патріархів Філарета та Макарія зняли анафему.

Також "Знай.ua" писав, що Стамбул обнадіяв знервованих українців.

Стамбул обнадіяв знервованих українців