Експерти заявляють про різке збільшення кількості заробітчан у сусідній Польщі. Однак справа тепер не лише в українцях.


Слідом за українськими заробітчанами, що вже давно облюбували Польщу, в цю країну потягнулися і наші сусіди - білоруси.
У минулі роки вони активно їздили на заробітки в Росію, однак після обвалу курсу рубля стали швидко переорієнтуватися на більш стабільні валюти і заробітки.

українські заробітчани
українські заробітчани


З 2015 по 2017 рік кількість робочих віз до Польщі, виданих білорусам, зросла одразу в 7 разів - до 35 тисяч. А число працевлаштованих за спрощеним порядком взагалі вражає. Експерти розповідають, що кількість білоруських заробітчан у Польщі зросла з 4 тисяч чоловік в 2014 році до 58 тис. у 2017-му.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще


Як і українці, трудові мігранти з Білорусії зазвичай працюють у будівельній галузі або на фермах. Як правило, в Гданську, Варшаві чи Познані. Білоруських жінок на заробітках поки небагато, однак, за останнім прогнозом представника Фонду ім. Стефана Баторія Кшиштофа Мрозеком, їх число буде поступово рости.


При цьому очікується збільшення кількості молоді, яка зараз отримує кваліфікацію, і може у перспективі залишитися в Польщі. Станом на сьогодні там вже вчиться 5 тисяч білоруських студентів.


До слова, польські фінансисти неодноразово наголошували на позитивному впливу українських заробітчан на економіку країни.


Однак самій Україні від цього, звісно ж, не легше - окрім демографічної кризи та втрати величезної кількості робочої сили, наша держава усе більше втрачає імідж комфортної для проживання та працевлаштування країни.

Дивіться: Як працюється українцям у Польщі?


Нагадаємо, створення нового міністерства в Україні може ускладнити співпрацю з міністерствами інших країн.
Як писав Знай.ua, через нестабільну економічну ситуацію в країні, українці масово виїжджають за кордон на роботу.
Також Знай.ua писав про те, що у Сполучених Штатах Америки назрів серйозний прогрес у питанні кількості робочих місць.Так, у вересні 2018 року в штатах рівень безробіття впав до 3,7%, у порівнянні з 3,9% у липні.