Київський Патріархат закликав єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірних Московського Патріархату, підтримати процес об'єднання українського православ'я.

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликав ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського Патріархату в Україні приступити до підготовки Надзвичайного Об'єднавчого Собору.

У заяві Київського патріархату сказано, що завданням Собору є затвердити рішення про церковну єдність, обрати Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені отримає Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію УПЦ.

У прес-центрі Київської Патріархії заявили: "Ми очікуємо, що беручи до уваги всі обставини – давність історії, плідну діяльність, велика кількість єпископату, духовенства і віруючих, монастирів і духовних шкіл, інші фактори – Патріаршим і Синодальним Томосом також буде всеправославно затверджене гідність Патріарха з Предстоятелем помісної УПЦ".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У Київському Патріархаті відзначили, що даний процес повинен відбуватися добровільно, мирно і без примусу. Належати до Української або Російської Церкви – право вибору кожного члена Церкви, як і кожної громади мирян або ченців.

"Ті ієрархи, духовенство і миряни, які захочуть, незважаючи на всі обставини, надалі підкорятися Московському Патріархату, мають право на це. Російська Православна Церква в Україні буде рівноправно співіснувати з усіма іншими Церквами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом", – наголосили в УПЦ КП.

Зазначимо, 11 жовтня, за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було опубліковано рішення, в якому повідомляється, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкви України.

Нагадаємо, московські попи вже встигли різко відреагувати на найважливіші рішення Вселенського патріархату, які стосуються надання автокефалії.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, після закінчення Синоду Вселенського патріархату більшість українців досі не зрозуміли: отримала наша церква Томос про автокефалію, чи ні. Тому пояснюємо головні моменти з тексту документа, прийнятого напередодні в Стамбулі.

Також портал "Знай.uа" писав, після того, як Київський патріархат отримає автокефалію, під його крило перейде майже половина "московських" парафіян.