Вже зовсім скоро, через тиждень, у всьому світі святкуватимуть День всіх святих або як його ще називають Halloween. Багато батьків вже зараз шиють дітям костюми різних відьом і страховиськ або ж самі планують піти на тематичну вечірку, присвячену цьому святу.

При цьому існує багато людей, які висловлюються проти цього свята, вважаючи, що Halloween - це віяння західної культури, а ми їм просто наслідуємо.

Розібратися в цьому питанні ми попросили відому відунью і провидицю Світлану Калашник, яка нам розповіла, як правильно відзначати 31 жовтня і що потрібно робити, щоб духи були до вас прихильні.

Надаємо їй слово.

Велесова ніч

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Ніч з 31 жовтня на 1 листопада у всіх культурах є особливим часом. На даний момент дуже модною течією став Halloween. Його «святкують» у нічних клубах, і навіть у школах, вважаючи, що запозичили веселе європейське свято. Однак це не так. Кельти називали цей час Соуіна, в Англії «День всіх святих». Дохристиянська традиція наших предків досить серйозно ставилася до цього дня. Так само як і кельти, слов'яни відали, що в цю ніч кордони Міров (а їх за віруваннями було три) стають вельми тонкими, і в нашому явному (щільному, який дарує нам задоволення наших почуттів бачити, чути, чіпати і ін.) світі в ці моменти можна зустріти гостей з темною і білої Наві (світу мертвих, духів світлих і темних), і Прав і (місця, куди йдуть наші предки, знаходячи божественні якості). Досить серйозне час, чи не так?

І на кордоні всіх цих світів стояв Бог магії і мудрості Велес, який, за повір'ями предків, зазвичай спокійно переміщається по простору, беручи участь у житті всіх його представників. Він і призводить душі в наш світ, саме до Велесу звертаються повитухи з проханнями про вдалі пологи, або ж жерці, проводжаючи душу померлого. І ось чому ця ніч називається Велесовою, ніч життя, смерті і взаємодії з усіма духами.

Треба серйозно ставитися до цього свята

Як правильно провести цей день?

Що ж традиційно робили наші предки в цей період? Звичайно ж, проводили обряди для отримання захисту предків. Адже попереду зима, час Морени, холоду, зупинки. У цей час людина як ніколи беззахисна перед підступами недоброзичливців, а після Велесової Ночі і зовсім залишиться без потужного захисту предків. Намагалися її заздалегідь отримати саме в цю ніч, а так само очистити свій будинок, тіло від існуючого негативу.

Головне пам'ятати, що сила слова в цю ніч велика як ніколи, і в ці моменти можна провести практики на очищення своєї свідомості, стануть у нагоді будь-які психологічні техніки, магічні обряди чищення, наприклад, свічкою. Коли господиня будинку обходила свій будинок протисолонь (проти годинникової стрілки) починаючи від вхідних дверей, виганяючи все минулі негаразди. Можна повторювати: «Журби геть, хвороби геть, бідність геть. Ідіть, ідіть». Або ж вимовляючи старий заговор: «Стане навколо мене тин залізний, паркан булатний від сходу і до заходу, від півночі й до моря, оттоле і до небі, і захистить мене від чаклуна і від чаклунки, від відуна і від відьми, від чорного і від білого, від двоезуба і від троезуба, від одноокого і червоноокого, від косого і від сліпого, від всякого мого ворога-недруга і від всякого мого друга-товариша. Будьте слова мої, ліплення і міцні, міцніше міцного каменю, твердіше твердого заліза відтепер, і на віки вічні".

На підвіконня містилася палаюча свіча, яка вкаже шлях предкам. Можна на вуличну сторону вікна покласти частування для духів - помічників вашого роду. Варто налити молока в блюдце, покласти печива, варених яєць, густої каші в теплий і темний куточок і запропонувати Господарям будинку покуштувати частування.

Важливою була і сімейна вечеря - поминання предків. Коли господиня створювала найулюбленіші в сім'ї страви, накривали стіл, і за трапезою велися добрі розмови - спогади родових історій. До столу обов'язково запрошувалися предки, яких теж пригощали їжею зі столу. Однак такі обряди слід робити тільки в родині, яка приймає всю серйозність дійства. Краще ж обмежитися частуванням будинкового і духів за межами будинку.

У будь-якому випадку ця ніч вимагає відповідальності в словах і вчинках, як ніколи слід уникати алкоголю, галасливих компаній з малознайомими людьми.

Велес не любить жартувати

Чим корисним можна зайнятися?

Велес так само є і Богом багатства, і кожна відунья обов'язково в ці дні проводить різні обряди на набуття фінансового благополуччя.

На даний момент ця тема актуальна для кожного українця, і я хочу поділитися мудрістю предків з вами. Однак пам'ятайте, що всюди необхідний баланс і слід обов'язково в цей день ушанувати предків і духів. Адже наше життя і фінансовий стан, в тому числі, це спадщина наших минулих, як мінімум 7, поколінь.

Найпростіший спосіб: слід взяти свічку з натурального воску. Накреслити на ній (цвяхом, голкою) резу бога Велеса. Запалити її варто у Велесову ніч, читаючи звернення обличчям на Схід.

"Ой, піду на східну сторону,
Ой, піду по лісах та долах,
Ой, пройду я три версти,
до галявини дійду,
на галявині дуб,
під дубом Велес сидить,
дари роздає.
Я, Внучка Божа (ім'я), піду до Велесу,
я попрошу в нього життя в достатку, хліба та каші.
Повернусь назад,
пройду дві версти,
там колодязь стоїть,
за ним тур ходить,
роги у нього золоті,
шерсть у нього золота,
сам він золотий,
я монетку в колодязь кину - золота торбинку з собою заберу,
буде у мене достаток, буде хліб та каша.
Слово моє міцно та лепко,
нехай буде так!"

З цим же змовою можна провести і інший, більш складний обряд.
Резу Велеса розмістити перед свічкою, взяти нову голку, червону х.б. нитку, шматочок натуральної тканини долоню на долоню розміром, пшениці, жменю монет, сухих трав: м'яти, деревію, чебрецю.

Свічку запалити, по жменьці трав змішати і так же запалити у вигляді пахощі. Дані трави залучають багатство і достаток у наше життя. Перед Резой Велеса варто покласти трохи пшениці, монет, як дар Бога за допомогу (після обряду його слід винести на вулицю під дерево).

Пока горит свеча і тліють трави слід зшити мішечок і наповнити його пшеницею, залишками трав, коли наповнюєте мішок монетками, слід вимовити: «Деньга без діла лежала, але вже лежати втомилася. Стала кликати вона своїх - раз своїх, два своїх, а на третій день вже троє своїх прийшло. І з кожним днем стало приходити їх все більше. Слово моє міцно. Як сказала, так і буде».

Взяти мішечок в руки і вимовити змову, про яку я говорила вище. Свічка повинна догоріти, за підсумком резу варто покласти в мішечок. Мішечок поміщаємо на червоний кут, де стоять ляльки - мотанки, або ваші магічні речі, ікони, кумири.

Ведунья закликає всіх жити по совісті, тоді зло буде обходити ваш будинок

Пам'ятайте, що світ невидимий завжди взаємодіє з нами, бажаємо ми цього чи ні. Його не варто боятися, коли ми живемо по совісті, поважаючи інших, видимих і невидимих, ніякі біди і смуток не можуть прийти в наше життя. Ми - діти Богів, повинні прагнути до мудрості, знань і усвідомленої взаємодії з природою. Велесова ніч - прекрасний момент для розуміння, що ми не є центром світобудови, а лише його частиною. Проведіть цей час у сім'ї, тихих родових практиках, проводячи світлі обряди, завдяки цьому возз'єднання з усіма світами проявиться у вашому житті появою достатку і процвітання. Адже всі ми, що живуть в Яві, маємо право користуватися земними благами.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, як відсвяткувати Хеллоуін.

Також ми писали, як чоловік перетворив 2000 фунтів гарбуза в Світильник Джека, а зірки відзначили День всіх святих без трусів.