Скільки років потрібно пересічному українцю, аби назбирати на власне житло? Цифри різняться. Якщо вірити статистиці, то на хату у селі – 2-3, на помешкання у місті – від 5 до 10 (беручи до уваги Київ). І то, реально тільки коли добряче "затягнути паски" і заощаджувати на всьому, працюючи на кількох посадах.

Вже більше року серед наших земляків спостерігається інша тенденція: їдуть на заробітки не для того, аби повернутися і отримати нерухомість вдома, а купують її просто у Польщі.

Купити квартиру у Польщі: реальність чи міф?

Окрім українців польським житлом активно цікавлять німці та британці, але поки ми все одно лідери на чужому ринку. Схема працює приблизно однаково.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Спочатку живуть в орендованій кімнаті, квартири – в середньому за 300 злотих щомісяця, якихось 40 квадратів вистачає з головою. Потрохи збирають кошти і вже за рік-другий купують свою, вартістю приміром у 130 тисяч злотих.

Ціни там постійно падають, адже самі поляки їдуть на заробітки до Німеччини та Італіїі, тому єдина надія лишається на українців. Частина з них вкладає у нерухомість свої заощадження, придбавши нові помешкання, вони ж здають старі в оренду, але це стосується тільки найзаможніших.

4648 помешкань загальною площею 295 тисяч квадратних метрів – стільки купили іноземці у Польщі, це на 24 відсотки більше, ніж у 2015-му, з них 1256 осель (27 відсотків) – у столиці. Попитом користуються квартири у Кракові, Вроцлаві, Ґданську і Познані.

Беруть також і кредити, бо нерідко польська іпотека вигідніша, ніж оренда житла. Користуються в основному допомогою агентів, котрі владнають всі формальності і знайдуть ідеальне приміщення.

З кожним роком транзакції через іноземців на польському ринку нерухомості щораз більші, та ще не можна стверджувати, що переживаємо бум. Виходячи з того, що 2017-го іноземці купили 5-6 тисяч осель, це не є значною часткою на ринку.

Придбання іноземців становлять усього 1,5-2 відсотки житлових транзакцій у Польщі. Інвестують з двох причин: якщо там лишається вся родина, і якщо податки нижчі. А в Польщі з цим простіше, ніж у нас, принаймні, що стосується житла. Якщо платити готівкою, тому своє приміщення обійдеться від 330 тисяч до 1,7 мільйона злотих.

Величина нерухомості тут залежить від цілей купівлі, інвестиційні помешкання – 40-50 квадратних метрів. Квартири для житла, які часто купують заможні особи, що мають нерухомість по всьому світові, як правило, понад 100 квадратних метрів. Але основна перевага: відсутність багатьох формальностей, які характерні для нашої батьківщини.

Дивіться: чи може іноземець придбати житло у Польщі?

Нагадаємо, у мережі порівняли українські та польські ціни.Як повідомляв "Знай.ua", Бродський показав, хто завадив Україні перегнати Польщу. Також "Знай.ua" писав, українцям розповіли подробиці працевлаштування у Польщі.