Константинополь ухвалив рішення про позбавлення Онуфрія титулу митрополита Київського після проведення Об'єднавчого собору і обрання нового предстоятеля Української церкви.

Відповідний лист патріарха Варфоломія опублікував митрополит УПЦ МП Алескандр (Драбинко), приклавши до нього неофіційний переклад. Відомо, що ієрарх УПЦ МП зараз носить титул митрополита Київського в порушення канонів.

"Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства, попередньо прийняті рішення Матері Церкви щодо призначених нами в Київ екзархів, але, на жаль, Ви відмовилися взаємодіяти з ними. Повертаючись тепер до того ж питання вдруге і звертаючись до Вас як "Високопреосвященний митрополит Київський", в формі милості, ми повідомляємо Вам, що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, який буде складатися з кліриків і мирян, Ви не зможете еклізіологічно і канонічно носити титул митрополита, який, Ви все одно носите зараз в порушення описаних умов офіційних документів 1686 року ", - йдеться в листі Варфоломія.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Варфоломій звертається із прохання перебувати в спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом і колишнім архієпископом Львівським Макарієм і їх кліриками, оскільки вони були в повній мірі відновлені Фанаром в своїх правах, але не в своїх посадах і титулах.

Відзначимо, що в документі йдеться, що відповідно до умов синодального акта 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії під управління Москви, митрополити Київські повинні були поминати в першу чергу Вселенського патріарха, як свого главу.

Однак, ця умова не виконувалася протягом майже 300 років. За логікою Фанара, через порушення норм акту 1686 року і відновлення в 2018 році юрисдикції Константинополя над митрополією, Онуфрій більше не може носити титул митрополита Київського. Лист датований 12 жовтня 2018 року.

Дивіться: Як у регіонах України зустріли надання автокефалії

Нагадаємо, у Порошенка прокоментували заяву митрополита про те, що діючий гарант у минулому нібито був іподияконом УПЦ МП. Як повідомляв "Знай.ua", митрополит УПЦ МП звернувся до Путіна за допомогою. Також "Знай.ua" писав, представники Української православної церкви Київського патріархату закликали користуватися першоджерелами, а не ширити чутки про майбутнього предстоятеля єдиної помісної УПЦ.