Що важливо зробити в ці дні?

15 січня Православна Церква відзначає Передсвято Богоявлення. Саме з нього і розпочинається "підготовка" до одного з найвеличніших християнських свят, що ми відзначатимемо 19 січня – Хрещенню Господньому. Знай.ua дізнавалися цікавих подробиць з історії цього свята та традицій його відзначання.

Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ
Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Передсвято триватиме впродовж 4 днів

Свята православна церква пропонує кожній людині перед Великим святом підготуватися. Для цього в церковній традиції існують Передсвята.

Передсвято Богоявлення триває 4 дні. І вже впродовж цих 4 днів Церква готує всіх парафіян до сприйняття свята Богоявлення.

Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ
Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"В Передсвяті Богоявлення говоряться особливі молитви. Наприклад, Кондак Передсвята розповідає про те, як Ісус Христос приходить на Йордан і має хреститися від Іоана. Іоан, будучи людиною праведною, пророком, боїться хрестити Ісуса Христа, тому що він знає, що не Йому треба хреститися від нього, а навпаки", – зазначає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священник ПЦУ Михайло Омельян.

І тому Іоан Хреститель казав, що навіть не достойний зав’язати ремені на взутті Ісуса Христа.

Фото Православна Церква України
Фото Православна Церква України

Очищаємо свою темну сторону

Тож що ж означає Передсвято і до чого воно готує?

"Воно показує нам, як говорив Іоан Хреститель, про шлях покаяння. Іоан Хреститель казав так: "Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне". Дуже часто люди не розуміють, що означає слово "покаятись". Одні думають, що це згадати всі погані власні вчинки, прийти до священика і їх сказати. Так, це є правильно, але не тільки", – розповідає священник Православної Церкви України Михайло Омельян.

Процес справжнього покаяння має ще й іншу, невід'ємну складову.

"Тобто, коли ми були відвернені від Бога, покаятись – це означає повернуться в іншу сторону і направитися, наблизитися до Господа. Тож, окрім того, що ми маємо посповідатися в своїх вчинених гріхах, ми повинні також і каятись. Тобто повинні бути плоди покаяння – наші дії", – підкреслює священник ПЦУ.

Як підкреслює кандидат богословських наук Михайло Омельян, кожна людина нехай не боїться каятись - тому що це той момент, коли ми з’єднуємося з Богом, той момент, коли приходимо до нього ближче і радісніше. Адже Господь є Богом любові, радості та миру.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Як правильно здійснити духовне очищення?

Дехто з людей надає перевагу "домашній бесіді" з Богом, відкриваючи йому свої тайни та розповідаючи про скоєні погані вчинки. Інші ходять до Храму. Але ж як правильно провести процес покаяння?

"Як ми знаємо зі Священного Писання, Господь каже: "Хто їсть моє тіло і п’є мою кров, той у мені перебуває, а я – в ньому". Тобто Господь чітко вказує на Причастя Святих Христових Тайн, які можна зробити лише в церкві. Ми дуже часто говоримо, що всю земну кулю заповнює вода, але коли людина хоче пити, вона йде до джерела води. Так само і з покаянням – перший етап можна здійснити будь де, але для того, щоб його повністю завершити, потрібні підкріплення саме з боку Церкви, Святих Хрестових Тайн", – говорить священник ПЦУ Михайло Омельян.

Фото Православна Церква України
Фото Православна Церква України

Про момент же, коли потрібно каятися, підкаже власна совість, як тільки людина вчинить щось погане.

В ці дні у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудеться кілька богослужінь.

Скріншот
Скріншот

Долучитися до них може кожен охочий в онлайн-режимі – вони транслюються на ютуб-каналі Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

А також на офіційному ютуб-каналі Православної церкви України.