Батьки вкраї обурені новою шкільною програмою для середніх та старших класів. Якщо Нова українська школа в 2018-2019 роках ввела спрощену програму для першокласникам, то старшим учням так не пощастило.

На сторінці спільности "Батьки SOS" в Facebook розгорілась гаряча дискусія, і всі, як один серед користувачів упевнені, що сьогоднішня шкільна програма не просто складна та незрозуміла для дітей, а буквально ламає їх мозок. Адже з багатьма завданнями, наприклад, які пропонує підручник для 7 чи 9 класів, не можуть впоратись навіть батьки, які мають червоні дипломи.

Так про ситуацію першою заговорила користувачка та мама 7-класниці Анна Неділько.

"Аналіз ситуації (після двох вільних днів, які частково вбила на допомогу надолуження дитиною пропущеного тижня) виконання домашньої роботи учнем 7-го класу біології та хімії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

БІОЛОГІЯ:
- 3 параграфа тексту з нескінченою кількістю нових слів/визначень/термінів на кожній сторінці.
- 1 завдання письмове: в друкованому зошиті, але чомусь на порожній сторінці, частково перекручене завдання з підручника, яке три дні намагалися знайти в когось з однокласників і потім знайшли у одного на клас (зроблене з репетитором)
- 2 завдання письмове: не зробили разом. Зробила я за пів ночі. Зв‘язала визначення з описами: одне знайшла зразу в останньому параграфі; друге - за 4 параграфа раніше, ще 4 - доклавши всі свої знання (а потім підтвердивши інтернетом в ГДЗ) і переривши даремно в пошуках ще по 4 параграфи на кожний з 4-х пунктів.
Висновок:
- виконати д/з готуючись за підручником неможливо. Стверджую 100% (бо якщо я "вошла в раж", то не відступаю :)).
- діти самі і не виконують. В кращому випадку шукають в ГДЗ", - пише жінка.

Та ж ситуація виникла і під час домашнього завдання з хімії.

За словами жінки, вони допомагали всією родиною і стало зрозуміло, що дитина самостійно не розбереться.

"А тепер основне питання: навіщо в 7 класі давати предмети (не тільки ці) на такому рівні? Невже вчителі не бачать абсурдність подібних вимог, не бачать того, що вимоги в підручниках не відповідають викладеному матеріалу?", - обурюється Анна.

Жінку підтримали більшість батьків, адже у багатьох така ж ситуація вдома. До того ж претензія не лише до цих двох предметів, а й інших і навіть в молодших класах.

"У нормальних країнах в старшій школі обов'язкових предметів 7, а не 15. І хімії з біологією серед них немає", - пише Ірина Басс. Це, наприклад, Ізраїль, країна з найвищим рівнем біотехнологій і медицини. Кому треба, той бере факультативи і здає ці предмети на їх аналогу ЗНО. Фізика - туди ж."

"Збільшено кількість навчального навантаження (кількість годин у школі), збільшено кількість матеріалу, яке має засвоїти дитина, ускладнена подача цього матеріалу", - зазначає Олександра Пояркова.

"Одна тільки термінологія на рівні докторів наук чого вартий. А виклад матеріалу .... А якщо ще й вчитель не від бога і дітям не дано ....", - додає Юлія Котова.

"Ось уявіть, 25 років наші типу науковця зображують наукову діяльність просто переписуючи старі підручники / програми і роботи російських колег. У підсумку маємо не підручник, а такі собі збірники термінів іноді взагалі між собою не пов'язаних за змістом. А Природознавство / біологія це особлива розмова. Авторів підручників і програма потрібно просто спалити на багатті як в сусідні століття. Це з всієї шкільної програми найгірше", - обурюється Ірина Птах.

"9 клас батьківські збори. Учитель біології розповідає, що в перший же місяць зіткнулася з ідіотизмом програми. У підручнику розглядаються теми, пов'язані безпосередньо з хімією, яка буде їх же розглядати тільки в другому семестрі.
Завіса.
Так що вчителі розуміють, а ось ті хто вирішує цю муть допустити до друку, ставить точку на програмі".

Нагадаємо, в МОЗ підвели підсумки та розповіли про результати першого етапу нової української школи.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям розповіли, як працює "гаряча лінія"допомоги жертвам булінгу.

Також Знай.ua писав, що дітей у школах познайомлять із сексом.