В Україні планують запровадити нове державне свято. Українці зможуть невдовзі відзначати День свободи совісті та віросповідання.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час круглого столу, повідомляє Укрінформ.

Запровадити нове свято ініціювала Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань за сприяння Українського інституту національної памʼяті. Передбачається, що в цей день будуть почитати тих, хто став жертвою дискримінації за релігійною ознакою. В'ятрович пояснив, що "комуністичний режим переслідував українців не тільки за національною або соціальною ознакою".

Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович

"Репресивна політика проводилася і проти віруючих, а жертвами режиму були всі віросповідання (православ'я, протестантизм, мусульманство та ін.). Тому українцям необхідний День свободи совісті та віросповідання, щоб показати, що демократичні принципи в нашій країні перемогли", - заявив глава Інституту національної пам'яті.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Своєю чергою вiце-президент громадської організації "Українська асоціація релігієзнавців", завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович наголосила, що запровадження такого дня на сьогодні є надзвичайно актуальним.

"Ми тривалий час думали про те, що необхідно відзначати такі важливі цінності нашого життя, як свобода совісті та свобода віросповідання. І зараз настав особливий час — час непевності, соціальних і політичних переживань, страхів — і розмова про свободу світогляду, свободу совісті та віросповідання є, як ніколи, дуже важливою", - підкреслила Людмила Филипович.

Дату свята, яку планують закріпити в календарі, Володимир В'ятрович поки не позначив.

Нагадаємо, які зміни чекають на українців у квітні 2019.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям розповіли, як працюватимуть банки на свята у кінці квітня та у травні.

Також Знай.ua писав про те, що у квітні 2019 року на Великдень українці зможуть більше відпочити. Всього ж у квітні українці відпочиватимуть 10 днів.