Міжнародний день пам'яті про чорнобильську катастрофу

Цей день в 2016 році встановила Генасамблея ООН. Чорнобильська АЕС стала справжнім символом найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. Атомний реактор був повністю зруйнований, а хмара радіоактивних речовин рознеслася по території не тільки України, але і по країнах Європи, Білорусії та Росії. Загалом було заражено 207,5 тис. кв. кілометрів.

У 2003 році Генеральна асамблея ООН підтримала рішення Ради глав держав СНД, щоб проголосити цей день пам'ятним міжнародним днем. Також вона закликала не тільки відзначати цей день всім державам-членам ООН, але також і проводити всі необхідні заходи.

Міжнародний день інтелектуальної власності

Це свято прийняли в 1999 році. Пропозицію висунула делегація Китаю, а прийняла рішення заснувати свято Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності. За допомогою цього дня підкреслюють значення інновацій навіть в самому повсякденному житті. А патенти, авторські права і товарні знаки є результатами творчості і знань. А також вони сприяють культурному та економічному розвитку світового співтовариства.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Велика П'ятниця (Спомин Святих спасительних Страстей Ісуса Христа) у православних християн

Цей день присвячений спогадам про те, як Спасителя засудили на смерть, як Він помер, як Його зняли з хреста і про Його поховання. У цей день прийнято під час служби читати Євангеліє. Під час читання Євангелія віруючі стоять із запаленими свічками, показуючи цим, з одного боку, те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з іншого боку — гарячу любов до свого Спасителя.

В цей день не печуть паски, не фарбують яйця, тому що вони швидко зіпсуються. Але потрібно поставити опару для великодніх пасок саме ввечері у Велику П'ятницю.

Страсна п'ятниця

Православні свята:

  • Страсна седмиця. Велика П'ятниця. Спомин Святих спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа.
  • Священномученика Артемона, пресвітера Лаодикійського.
  • Триває Великий піст

Іменини в цей день

Георгій, Дмитро, Марфа

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.