Українське законодавство передбачає, що пенсіонери - громадяни України, які отримують виплати за віком, мають можливість змінити вид своєї пенсії. Така можливість передбачена законом.

Зокрема, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% від розміру пенсії. Оскільки доплата не може перевищувати 1% мінімального розміру пенсії за віком.

пенсіонерки
пенсіонерки

Понаднормовий страховий стаж громадян не може бути обмежений.
Тим особам, пенсії яким призначені до 01.10.2011 р. і після 01.10.2011 р., і не перераховувалися з урахуванням заробітної плати за періоди страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, збережені встановлення мінімального розміру пенсії за віком і доплату за понаднормовий стаж за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу.

Про це йдеться у Статті 28 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за понаднормовий стаж передбачаються пенсійні доплати.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Також Мастюгіна підкреслила, що при переведенні з одного виду пенсії на інший може бути врахована заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу.

Слід відзначити, що для українських пенсіонерів існує можливість переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком.

пенсіонери
пенсіонери

Цікаво, що громадянам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, призначена грошова допомога. Вона не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Нагадаємо, субсидії в опалювальний період здивують українців: які зміни чекають і на кого.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, нова мінімалка змусить українців зажити по-іншому: Кабмін Зеленського створив диво, названо суму.

Також портал Знай.ua писав, що українцям запропонували блакитне паливо по зниженій ціні.