Православною церквою у цей день вшановується пам'ять преподобного Саватія Соловецького. Інші назви свята: «Саватій», «День Саватія», «Пасіка». На Русі в цей день закінчувалася бджолина девятина, яка тривала з 2 жовтня.

Саватій став ченцем у Кирило-Білоєзерської обителі в 14 столітті. Він був дуже скромним, лагідно любив оточуючих і беззаперечно слухався. Ченці приділяли йомц багато уваги і поважали його, а це стало обтяжувати святого. Тому він пішов на острів Валаам, пізніше перебрався на Соловецький острів. Там він поставив хрест і побудував скит, де жив до кінця життя. Після його смерті там заснували монастир його імені.

Чого не можна робити 10 жовтня

День добре підійде для пошуку роботи, навчання і набуття мудрості. Але вважається, що іншими справами, крім занять бджолами, не можна займатися, так як це – гріх. Та й все зроблене не принесе користі. Також не можна ходити в ліс, інакше можете заблукати. Якщо сильно треба, візьміть з собою пиріжок і залиште його на пеньку для Лісовика.

Народні прикмети на 10 жовтня

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Прогриміла гроза означає, що зима буде недовгою, теплою і без снігу.
  • Якщо на Саватія Бджільника сухо і немає дощу, то зима прийде пізно.
  • Хмари пливуть з півдня – до негоди, з півночі – до сонячної погоди.
  • Якщо шишок на ялині і сосні в цей день трохи, то зима буде суворою.
  • Якщо бджоли довго не заліплюють отвори у вулику, зима буде теплою.
  • Що у бджіл на стільниках, то Зосима (2 липня) і Сава (10 жовтня) дали
  • Народжені 10 жовтня зазвичай доживають до старості. Вони люблять порядок і чистоту в домі. Носити їм слід бірюзу.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.