У цей день православна церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця. Також це напередодні дня великомучениці Параскеви. Інші назви свята: «День Нестора Літописця», «Нестори» «Обітниці», «Обіди». Обітницями день називався через виголошення 9 листопада обіцянок про виконання якої-небудь роботи або заповіді.

Нестор був літописцем на Русі і агіографом в 11-12 століттях, а також ченцем у Києво-Печерському монастирі. Його вважають автором «Повісті минулих літ». А вона має фундаментальне значення для слов'янської культури. Також Нестор-Літописець Печерський є святим Римсько-Католицької церкви.

Нестор Літописець, Православна Харкивщина
Нестор Літописець, Православна Харкивщина

Чого не можна робити 9 листопада

Цей день критичний. Якщо дали обіцянку, не можна забувати про неї, виконайте саме сьогодні. Можливі в цей день скандали і сварки, але постарайтеся їх уникнути. На уїдливі зауваження навіть самих близьких людей не реагуйте. Так ви витратите життєву силу. Не займайтеся тим, що може нашкодити очам. В цей день вони особливо уразливі. Також постарайтеся не ризикувати.

Народні прикмети на 9 листопада

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо вранці на гілках дерев лежить іній – буде мороз.
  • Якщо вранці стелиться туман – відлига не за горами.
  • Якщо гусак заходить на лід, значить зима ще не скоро прийде.
  • З Нестора мужик в сани забирається.
  • Якщо у цей день актор після вистави візьме з собою додому принесені і подаровані йому квіти, то його популярність згасне.
  • Знахарі в цей день знімають сильні порчі.
  • День Нестора вдалий для закінчення будь-якої справи і поганий для різних починань.
  • В цей день особливу увагу потрібно приділити очам.
  • Народжені 9 листопада володіють літературним даром і дуже люблять книги. Носити їм слід обсидіан.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.