Згідно з новим законом "Про житлово-комунальні послуги" у громадян України з'явилася можливість, в окремих випадках, не оплачувати ЖКП, або просто платити менше. Наприклад, якщо замість гарячої води з крана йде тепла, платити за неї, як за "гарячу" не потрібно.

Згідно з новим законом, в опалювальному приміщенні температура повітря повинна бути не нижче 18 градусів тепла. Якщо тепло дали, а в приміщенні холодно — платити за опалення за повною ціною не варто.

опалення
опалення

Так, чинні норми встановлюють: якщо температура в приміщенні не вище 12 градусів, опалення можна зовсім не оплачувати. Цікаво, що відключати опалення можуть не частіше ніж раз на місяць і не довше, ніж на 12 годин. Про це пишуть українські ЗМІ.

Як платити за опалення:

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

18 градусів – повний тариф;

17 градусів – 95% повного тарифу;

16 градусів – 90% повного тарифу;

15 градусів – 85% повного тарифу;

14 градусів – 80% повного тарифу;

13 градусів – 75% повного тарифу;

12 градусів – 95% повного тарифу.

Гаряча вода
Гаряча вода

Крім того, гарячу воду можуть відключати не більше ніж на 6 годин на добу, при цьому період "без води" повинен складати не більше 30% місяця. Якщо зазначена норма порушується, за кожну добу сума у платіжках повинна зменшуватися на 3,3%. Остання норма також стосується і холодної води.

Як оплачувати гарячу воду:

75-50 градусів – повний тариф;

49-45 градусів – 90% повного тарифу;

44-40 градусів – 70% повного тарифу;

>40 градусів – за тарифом на холодну воду.

Українські юристи заявляють, що якщо замість гарячої води – тепла, пишіть заяви постачальнику. Після цього його представник повинен прийти до вас додому і виміряти температуру, а після скласти акт і перерахувати цифри в платіжках.

Нагадаємо, опалювальний сезон в Україні під загрозою зриву? В яких областях можуть не включити тепло.

Як повідомляв Знай.uа сотні українських шкіл закрилися: батьки б'ють на сполох, що буде з учнями.

Знай.uа писав, українцям суттєво скоротять субсидії.