Безліч українців полюбляє молочні продукти і харчується ними як мінімум кілька разів на тиждень. Проте, все частіше ми купуємо продукти в супермаркетах і запитуємо себе: чи зі справжнього молока зроблені ці товари?

Ми зібрали кілька простих експериментів, за допомогою яких можна перевірити - перед вами підробка або справжній молочний продукт. Це буде не тільки корисно для здоров'я, але і ви отримаєте нові знання.

Дівчинка з козою, АІФ Україна
Дівчинка з козою, АІФ Україна

Молоко

Додайте невелику кількість молока краплю йоду. Якщо продукт забарвиться в синій колір, то в молоці є крохмаль. Якщо в жовтий, то крохмалю там немає або його дуже мало.

Змішайте молоко і спирт в пропорції 1:2. У молоці почнеться хімічна реакція - казеїн буде згортатися в молоці з'являться пластівці. Якщо ви побачили їх через пару секунд, то це якісне молоко. Якщо процес затягнувся, то молоко, швидше за все, ви купили розбавлене.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Змішайте тепле молоко в пропорції 1:1 з теплою водою. Якщо його розбавляли водою, то воно швидко змішається. А якщо молоко натуральне, то вгорі склянки воно збереться згустком.

Корови, Goferma
Корови, Goferma

Сир

Якщо сир яскраво-білий, то це говорить про наявність у ньому рослинних жирів. А якщо він місцями занадто темний, то, швидше за все, його вирішили трохи підфарбувати для "натуральності".

Кислий присмак і запах присутній тільки у натурального сиру.

Якщо ви берете сир на ринку, то не соромтесь його спробувати. Не відчуваєте кислого присмаку, а в роті в'язко? У сир явно додали рослинний жир.

Кефір

У справжньому кефірі можна розгледіти пластівці і "кефірні розводи" на тарі, якщо ви його збовтаєте. Підроблений кефір буде однорідним, і такого ви не побачите.

У натурального кефіру більш яскраві смак і запах.

Справжній кефір може змінюватися на смак кожен день, підробка залишиться однаковою протягом всього часу.

Українські молочні продукти марки Яготинське, Цензор.нет
Українські молочні продукти марки Яготинське, Цензор.нет

Сметана

Додайте в сметану ложку окропу - справжня сметана розчиниться і забарвить воду в молочний відтінок, а підроблена сметана згорнеться в грудочки.

Масло

Справжнє масло легко плавиться, а після заморозки легко дробиться на шматки. Підробка - ні.

Обережно опустіть на поверхню гарячої води шматочок масла. Якщо він плаває на поверхні, то все в порядку - це справжнє масло. А якщо спочатку потоне і потім почне спливати, то це підробка.

Нагадаємо, раніше Різдвяний піст 2019: історія, традиції, що можна їсти.

Також Знай.uа писав, що українців попередили про різке подорожчання продуктів: на що може не вистачити зарплати.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про топ-5 продуктів, які вбережуть вас від осінньої застуди.