У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця. Інші назви свята: «Прокопій», «Прокопій зимовий», «Філімон», «Віхостав». Зазвичай до цього дня вже випадало стільки снігу, що до сіл було не підібратися, легко можна було заблудитися серед засніженого поля. Тому на Прокопія виходили мужики на вулицю і починали протоптувати дороги.

Прокіп був читцем у Кесарійської церкви, він пояснював парафіянам Святе Письмо і перекладав його на сирійський. Але найбільш він прославився своїм даром зцілювати людей, одержимих бісами. Однак, коли християн стали переслідувати за віру, Прокопія теж судили. Під час процесу він відмовився визнати владу язичницьких богів і самого царя, тому Прокопія стратили.

Прокопій Кесарійський, фото: Азбука Веры
Прокопій Кесарійський, фото: Азбука Веры

Чого не можна робити 5 грудня

Не можна в цей день лаятися, краще вам стримати свої емоції і бути розсудливими. Не варто позичати нічого сусідам. Так ви можете віддати їм своє щастя. Постарайтеся не вирушати у далеку дорогу і залишитися вдома. Займіться саморозвитком і почніть робити щось нове. Якщо ви коли-небудь хотіли вивчити іноземну мову, то зробіть це прямо зараз.

Народні прикмети на 5 грудня

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Прийшов Прокіп — розрив замет, по снігу ступає — дорогу копає.
  • Якщо в Прокоп'єв день тепло, то зима буде довгою і сніжною.
  • Якщо в ополонці вода піднялася вище льоду, то скоро настане відлига.
  • Вовки близько підійшли до будинків, значить всю зиму будуть міцні морози, а весна прийде пізно.
  • Якщо ворони і галки літають над деревами великими зграями – бути швидкому снігу, а якщо сідають на землю, то відлиги.
  • Народжені 5 грудня горді й витривалі. Вони ніколи не зіб'ються з шляху ні в лісі, ні в житті. Носити їм слід турмалін.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.