В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять святого Андрія Первозванного, який був рідним братом апостола Петра. Інші назви свята: «Андрій Первозванний», «Андрій Осінній», «Андрій Зимовий». У народі ніч на 13 грудня була часом для ворожінь.

Своїм святом цей день раніше вважали знахарі і цілителі. Тим, хто мучився поганими думками, надягали на голову вінок з вероніки. А щоб дітям не снилися жахіття кілька її гілочок ховали під подушку. Також була цікаве розвага з калитою – світлий круглий корж із отвором посередині. Її вішали на стрічку під стелею. А коли молодь збиралася з одному будинку, дівчата співали пісні, поки хлопці намагалися відкусити від калити шматочок.

Народні прикмети на 13 грудня

Існує на Андрія обряд, щоб швидше вийти заміж. Спочатку на льон треба 27 разів прошепотіти «Отче наш», а потім посадити його в горщик зі словами: «Андрій, ти перший був покликаний, ти перший все знав і всім допомагав. Допоможи і мені, нареченого знайди. Пройдися по країнам, пропливи по океанах, сто земель обійди, але мені кращого знайди. Щоб був гарний і душею, і тілом, так щоб в руках у нього йшла на лад справа. Приведи його мерщій, прошу тебе, Андрій Первозванний». За росточками потрібно було добре доглядати, адже як тільки насіння проростуть, замова подіє.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Також існує ритуал, щоб захистити сім'ю. Господині потрібно спекти коржик із білого тіста, але вже без отвору. На цю випічку наговорюють: «Калита мені не потрібна, своє щастя я вже знайшла. Одне прошу, Апостол Андрій, сімейне вогнище ти наш зігрій – хай щастя й здоров'я буде багато, а неприємності підуть з нашого порога. Туди, де не росте трава, туди, де не шумить вода, нехай йдуть назавжди». Потім коржик потрібно з'їсти всією родиною, а крихти віддати птахам або домашнім тваринам.

Андрій Первозванний, фото: Правмир
Андрій Первозванний, фото: Правмир

Апостола Андрія вважали покровителем рибалок, тому можна помолитися йому, щоб риболовля була вдалою. Але першу рибу потрібно відпустити, щоб вона привела інших риб.

І все ж найбільш популярний Андріїв день різними ворожіннями, які схожі на ті, які проводили на святки. Дівчата збиралися разом і готували кілька маленьких пиріжків, викладали їх в ряд і звали собаку. Чий пиріжок вона з'їсть першим, та і заміж раніше за всіх вийде.

На світанку вийдіть до дров і обійміть їх. Якщо в ваших руках парна кількість дров, то ви вийдете заміж в цьому році. Ще незаміжні дівчата кладуть під подушку скоринку хліба і кажуть: «Суджений, дорогий, приходь до мене додому. З'їж моє частування і покажи своє відображення». Тоді можна побачити судженого уві сні.

Щоб поворожити на майбутнє, потрібно взяти березову лучину, тріску або сірник з вогню і швидко занурити її у воду. Потім спробуйте її запалити. Якщо вона горить рівним вогнем, то життя буде щасливим і довгим. А нерівний вогонь з тріском обіцяє вам в цьому році труднощі і занепокоєння.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.