Сьогодні у світі вирують десятки активних та заморожених конфліктів, які несуть ризики для людей, націй та територій. Крім того, зміна клімату загрожує одночасною продовольчою, гуманітарною та політичною кризою на кількох континентах, передає Politeka.

Наскільки близько світ підійшов до свого кінця, показує Годинник судного дня, стрілки якого перемістились на катастрофічно близьку відстань до загибелі людства.

У четвер 23 січня стрілки Годинника судного дня зупинилися за всього 100 секунд від опівночі – так близько до повного знищення людство ще не знаходилося. Про це повідомляє CNN.

Щороку чиказький журнал Bulletin of the Atomic Scientists ("Бюлетень вчених-атомників") переводить годинник, демонструючи, наскільки світ наближається до свого кінця.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Зараз ми демонструємо, наскільки світ близький до катастрофи в секундах, а не в годинах чи навіть хвилинах. Зараз ми стикаємося зі справжньою надзвичайною ситуацією - абсолютно неприйнятним станом світових справ, які не залишили місця для жодної помилки чи зволікання", - сказав очільник Bulletin of the Atomic Scientists Рейчел Бронсон.

За словами Бронсона, головними чинниками наближення світу до "опівночі" є загроза ядерної війни та зміна клімату.

Відлік Годинник розпочав у 1947 році. Причиною для цього, серед іншого, стало ядерне бомбардування американцями Хіросіми та Нагасакі у 1945 році. близьким до глобальної катастрофи. Спочатку під наближенням "глобальної катастрофи" розуміли ядерну війну, проте згодом концепцію розширили і додали до переліку гіпотетичних причин кінця світу екологічні та технологічні чинники.

Так, в останні роки колегія вчених та інших експертів "Бюлетеня" почала розглядати інші "руйнівні чинники", включаючи штучний інтелект, редагування генів та кіберзагрози, заявив Бронсон.

Хоча зміни клімату та ядерна загроза залишаються основними факторами, "Бюлетень" визначив "кібер-вторгнення та фальшиві новини як сприятливі загрози", - сказав Бронсон.

"Інформаційне середовище стало складнішим і важче відокремити факти від художньої літератури, і це зробило всі інші загрози більш значущими", - зазначив очільник Bulletin of the Atomic Scientists.

Нагадаємо, у 2018 році до Апокаліпсису залишалось 2 хвилини. Тоді умовні стрілки Годинника Судного дня перевели на 30 секунд вперед і назвали максимально небезпечною позначкою.

Як повідомляв портал Знай.ua, притулок атомних підводних човнів чекає на ядерну війну

Також Знай.ua писав, як людство зможе існувати в умовах апокаліпсису і ядерної зими