17 лютого, відзначається народне свято Микола Студений (за старим стилем – 4 лютого). При цьому для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті преподобного Миколая, ігумена Студійського.

Цього дня категорично заборонялося байдикувати чи веселитися. Так, жінки намагалися зробити всю домашню роботу, тим більше що клопотів до кінця зими вистачало. Вони прибирали у хліву, доглядали за тваринами.

Також на Миколая знахарі заговорювали вітер, робили закоти і привороти, лікували хвороби підшлункової залози і шлунка. Ще Святому Миколаю моляться про зцілення від хвороб, читають молитви і замовляння від зустрічі з диким звіром.

Народні прикмети на 17 лютого

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

На Київській Русі цей день називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах в розпалі звірині весілля. Вважалося, що "про звірині стежки в лісі знає лише Микола Студений". І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танок лисиці.

На Миколая не рекомендувалося виходити з дому без особливої потреби. Адже саме 17 лютого звірі влаштовували ігрища, а тому з'являтися на їх шляху було дуже небезпечно.

Студеним Миколая прозвали невипадково. Рідкісний рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: "Студений день — знову шубу одягни"; "На Студеного Миколу снігу навалить гору". Крім того, на Миколая спостерігали за деревами. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, значить, скоро буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати відлиги.

Приказки та прикмети на Миколу Студеного

-Микола Студений — на мороз тороват.
- Микола Студений – вовчий сват, маковий захід.
- Полювати в цей день – до нещастя. Вважається, що здобичі очікувати не доводиться.
- Не можна в цей день збиратися в далеку дорогу. Якщо виникла термінова необхідність в поїздці, потрібно сильно помолитися святому Миколаю.
-Не варто обрізати нігті, митися і стригтися в цей день, інакше бути біді.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що безпечне керування дозволить українцям отримати зайву копійку.

Як повідомляв Знай.ua раніше, СБУшники стали посміховиськом через недоречне гасло.

Також Знай.ua писав, українці тепер зможуть відпочити на островах по безвізовому режиму.