У народному календарі – це день Агафії Коровниці, покровительки домашньої худоби (більше корів) і захисниці від вогню. В православ'ї вшановують мученицю Агафію Панормську. Ще цей день вважався поминальним. А також його називали Агафією Скотницею або Коров'ячої смертю.

Батьки Агафії були християнами в Панормі (або Палермо). Під час її житті почалися гоніння на християн імператора Декії. Тоді Агафія вирішила стати мученицею. Вона була дуже красивою і привернула увагу Квінтіана, він був місцевим правителем. Квінтіан хотів, щоб Агафія змінила свою віру, він спокушав її ласками і розкішшю. Але це не допомогло йому. Тоді він розлютився і став катувати Агафію. Дівчина перенесла всі страждання і померла у в'язниці. Потім на цьому місці звели християнську церкву.

Свята 18 лютого, фото: ikona7.ru
Свята 18 лютого, фото: ikona7.ru

Чого не можна робити

Заборонено сваритися, особливо розпочинати конфлікти в сім'ї. Також не можна, щоб у вас вдома був бардак або бруд. Але прибирати теж не варто. Вважається, що потрібно було прибрати будинок напередодні, щоб провести цей день у чистоті. Не можна в ніч на Агафію спати. В іншому випадку демони з пекла прийдуть у ваш будинок через трубу. Якщо не хочете з ними зустрітися, то потрібно замазати всі труби глиною, а в щілини покласти квіти будяків.

Народні прикмети на 18 лютого

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Повір'я й прикмети:

  • В цей день слід дуже сильно берегти корів.
  • Вночі заборонено гасити світло, щоб Агафія могла відвідати вашу худобу і знайти її.
  • Якщо у цей день вдарив мороз, то весна буде ранньою і теплою. Але літо буде занадто сухим.
  • Якщо сніг не випав на Агафію, то і влітку не буде опадів.
  • Теплий Агаф'їн день передрікає швидкий кінець зими.
  • Люди, які народилися в цей день, можуть розуміти домашніх тварин.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.uа, коронавірус не є єдиною загрозою. Лікарі розповіли про захворювання, яке буває у кожного третього в Україні.

Також Знай.uа писав, в Україні оприлюднили цифри статистики прокуратури, людей масово продають у рабство. За останні роки ці цифри зросли в рази.

Нагадаємо, Lifecell знову оскандалився, незадоволена клієнтка поскаржилася на оманливі тарифи, на що оператор мобільного зв'язку відповів шаблонним повідомленням.