Мати на столі свіжий і хрусткий салат протягом року досить просто. Салат є однорічною овочевою рослиною, яка швидко росте і використовується у свіжому вигляді. Його можна посадити не лише на найменшому городі, а й на підвіконні. Крім того, він є невибагливим до ґрунту та догляду.

Види салату:

  • Салат качанний — круглий, як капуста, з широко розкинутим гладким листям. Росте дуже швидко.
  • Салат "Айсберг" — утворює великий качан зі згорнутих листків, хрустких на смак.
  • Салат "Ромен" — листя хрустке та видовжені, росте вертикально вгору. Однак цей салат достигає довше ніж інші сорти салатів і вимагає частого поливу.
  • Салат кучерявий — салат з великою кількістю кучерявого листя без серцевини.

Вирощування салату, скріншот: YouTube
Вирощування салату, скріншот: YouTube

Крім них, великою популярністю користуються рукола, шпинат, корн салат, крес-салат, салат фрілліс, салат латук. Щоб отримувати врожай салату протягом всього року, необхідно сіяти насіння кожних 2 тижні, а влітку щотижня. Починати сіяти салат потрібно з середини весни і продовжувати посів, з інтервалами у два тижні, до середини літа. Для осінніх врожаїв варто підбирати морозостійкі сорти та висаджувати їх у відкритий ґрунт не пізніше першого тижня серпня.

Вирощування у відкритому ґрунті

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Для цього найкраще підходять поживні ґрунти з дренажем, в яких містяться мінеральні домішки. Ґрунт не повинен бути занадто кислим, але добре зволоженим. Салат добре садити на сонячній стороні, в теплі він швидше дозріватиме. Місце для висівання насіння салату потрібно перекопати і додати органічні та мінеральні добрива, розрівняти.

Вирощування салату, скріншот: YouTube
Вирощування салату, скріншот: YouTube

Для висівання у відкритий ґрунт слід зробити борозни глибиною 2 см на відстані 20 см одна від одної. Насіння висівати рідко, оскільки салат при великій загущеності росте дуже повільно. Однак при висіві на розсаду — можна й густіше. Добре сіяти насіння в різні терміни так, щоб одержувати врожай з ранньої весни до середини літа і навіть до морозів.

Розсада. Вирощені сходи розсадити по 1 рослині на відстані 5- 10 см, одна від одної. Необхідно регулярно поливати розсаду, прополювати і зрушувати ґрунт. Своєчасне розпушування ґрунту, полив та видалення бур'янів сприятиме отриманню багатого врожаю. У період посухи без поливу салат не зав'язується в головки, листя його стає грубим, гірким, і він зацвітає. На густих посівах — головки салату не можуть утворитися, а також рослини рано зацвітають.

Вирощування салату, скріншот: YouTube
Вирощування салату, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, календар городника, які сорти полуниці найкраще саджати навесні

Як повідомляв портал "Знай.ua", як отримати хороший врожай огірків — найкращі дати для висівання розсади

Також "Знай.ua" писав, як посадити навесні червоний буряк на борщ – секрети хорошого врожаю