Про це заявив народний депутат Сергій Магера.

За його словами, в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті Про введення другого рівня пенсійної реформи (№2683) не передбачені гарантії заощадження пенсійних накопичень громадян, а також їх захисту від інфляції і девальвації. Депутат не виключає, що в рамках реформи лобіюються інтереси приватних пенсійних фондів.

«Я припускаю, що це лобіювання посередників фінансових структур, які на цьому, безумовно, зароблять. Східна Європа вже довела неспроможність сьогодні цих пенсійних фондів, тому що світ ще не придумав, як застрахуватися від інфляції і недоброякісної роботи цих фондів», - розповів Магера.

Він підкреслив: якщо українців змусять вкладати гроші в приватні пенсійні фонди, де держава не несе відповідальності за кошти, громадяни через кілька десятків років можуть отримати при виході на пенсію копійки через інфляцію, або зовсім опинитися без грошей через банкрутство фондів.

"Пенсійні приватні фонди-це колосальні ризики для людей залишитися без грошей, без пенсії взагалі", - сказав Магера.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Зокрема, депутат розповів, що свого часу, працюючи на Маріупольському комбінаті ім.Ілліча, був застрахований в компанії» Іллічівська " і робив відрахування, щоб після виходу на пенсію отримувати від компанії додаткові кошти. Однак внаслідок інфляції і світової кризи отримана сума виявилася мізерною.

"Це почалося в 2002-2003 році, і повинна була бути до 2016 року додаткова надбавка до пенсії. Після 2008 року це все лопнуло, як мильна бульбашка. Хоча мотивація була ще та: людина платить суму, і рівно стільки за нього платить ще комбінат Ілліча. Тобто вигода для людини була 100%. Але інфляція і те що, сталася непередбачувана історія – світова криза-перекреслив цю історію... гроші до мене повернулися, але вони вже втратили купівельну спроможність в десятки разів", - пояснив Магера.

Раніше народний депутат України Муса Магомедов заявив, що введення другого рівня пенсійної реформи посилює навантаження на населення і бізнес, а вигоду отримають тільки приватні фінансові фонди.

У свою чергу економіст Сергій Блінов заявив, що при впровадженні накопичувальної системи пенсійного забезпечення необхідно на державному рівні впровадити механізм гарантування збереження пенсійних внесків громадян – такий же, як зараз працює для внесків в українських банках.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти щодо впровадження накопичувального рівня пенсійної реформи-депутатський " про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення «(№2683) і урядовий» Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи «(№4408), кожен з яких, за словами експертів, передбачає додаткові витрати для бізнесу.