Нещодавно в інтерв'ю РБК-Україна міністр МВС Ігор Клименко анонсував законопроект про покарання для чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час війни.

Ці слова викликали бурхливу реакцію суспільства. Одні підтримують міністра, інші навпаки засуджують. Своєю думкою з цього питання поділилися спеціалісти.

Прикордонники. Фото: скриншот Youtube
Прикордонники. Фото: скриншот Youtube

Заява Ігоря Клименка з одного боку справедлива, з іншого - дивна, адже він пропонує карати українців постфактум.

"Закон зворотної сили не має. І якщо законопроект про покарання чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали з України під час дії військового становища, навіть і ухвалять, то застосувати його до громадян, що повернулися, заднім числом буде неможливо. Інакше це буде порушенням Конституції", - розповідає адвокат Віталій Телющенко.

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Ігор Клименко розповідає про те, що зараз не існує ніякої відповідальності за незаконний перетин кордону, та це не зовсім так.

"За незаконний перехід кордону в Україні існує адміністративне покарання – штраф 8500 грн. Тож не треба нічого нового вигадувати, посилювати чи запроваджувати якісь кримінальні статті. Ми ж зрештою не Радянський Союз. На щастя, поки що це просто побажання міністра – він лише висловлює сподівання, що "це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної ради". Але така ініціатива – недоцільна", – розповідає правозахисник Борис Захаров.

Запровадження штрафів за незаконний перетин державного кордону - може призвести до того, що велика кількість чоловік які планували повернутися, просто не захочуть нести таку відповідальність і передумають це робити.

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Після перемоги наша країна буде потребувати активного відновлення, і чоловіки які перебувають зараз закордоном зможуть допомогти.

"Ця тема потребує ретельного опрацювання, щоб ми не зробили гірше. Усі, хто хотів - вже виїхали. А ті, хто повертатиметься - під новий закон не потраплять. Але сама його наявність може відштовхнути від думки повернутися багатьох тих, хто хоче повернутися", – каже секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, Львівська митниця поновила на посаді хабарника: брав гроші та давав здачу просто під камерами

Також наш портал інформував, Кличко та Труханов брати навіки? Українців обурив столичний мер, який став на захист одеського колеги.