Українські господині масово скаржаться, що під час консервації банки лопаються, заготівлі покриваються пліснявою або перетворюються на слизьку масу. Проблема криється в звичайній кухонній солі, пише "ТСН".

Консервація огірків, фото: Знай.ua
Консервація огірків, фото: Знай.ua

Біохімік Ольга Гуренко повідомила, що основна біда зіпсованих консервацій пов'язана з імпортною сіллю, особливо турецького виробництва, яка масово заполонила український ринок. Головна небезпека прихована в ледь помітній інформації на упаковці – добавці E536, відомій як ферроціанід калію.

"У турецькій солі є така добавка, яка називається ферроціанід калію. Ця добавка E536 належить до харчових технологічних речовин і входить до групи антислежувачів. Антислежувачі додають для того, щоб сіль залишалася сипкою і добре висипалася навіть після тривалого зберігання. Однак саме ця властивість, яка так подобається покупцям, стає фатальною для консервації", – пояснила вона.

За її словами, при додаванні солі з ферроціанідом калію в консервацію порушуються природні процеси ферментації. Замість нормального квашення чи маринування бактерії, які відповідають за правильне бродіння, перестають працювати як слід.

Популярні новини зараз
Мінус місяць канікул: освітянка розповіла, чому навчальний рік в школі має тривати довше Пенсіонерам виплатять надбавки: хто може отримати 1180 гривень Гроші знайдуть на іншій карті: як з 1 серпня зміниться безготівкова оплата для всіх українців Пенсійний фонд виплачуватиме 2100 грн щомісяця: хто отримає допомогу
Показати ще

"Коли господині використовують турецьку сіль для закруток, зазвичай вони потім скаржаться на появу плісняви, слизу або на те, що огірки стають м'якими і втрачають хрумкість", – попереджає фахівчиня.

Як зазначила спеціалістка, щоб ваші домашні консервації тішили якістю і не приносили розчарувань, обирайте тільки певні види солі. В першу чергу варто віддавати перевагу натуральній кам'яній або морській солі – без жодних домішок.

Сіль, зображення з вільних джерел
Сіль, зображення з вільних джерел

Також звертайте увагу на сіль великого помелу, адже в ній значно рідше зустрічаються антислежувачі, які відіграють ключову роль у псуванні консервації. Завжди уважно перевіряйте склад на упаковці – там має бути вказаний лише хлорид натрію (NaCl).

Крім того, категорично уникайте будь-яких позначень E536, E535, E538, адже це різні види ферроціанідів калію або натрію, які використовуються як антислежувачі.