Біологи з Каліфорнійського університету створили методику, що допоможе не просто виявити рак по одній краплині крові, а і вкаже місце локалізації пухлини.

Результати своєї роботи доктор Кун Джан та його колеги опублікували в журналі Nature Genetics.

Під час досліджень учений звернув увагу на те, що кожна тканина організму людини має унікальний набір так званих епігенетичних міток. Вони являють собою особливі хімічними нарости на поверхні молекул ДНК, що міняють роботу тих чи інших генів.

Біологи підрахували такі мітки на поверхні культур раніше вивчених ракових клітин з десяти різних органів і тканин людського організму і створили спеціальний алгоритм. За його допомогою на основі аналізу наростів на поверхні ракової ДНК можна визначати, звідки беруть свій початок сліди онкологічного захворювання в людській крові.

Подальші спостереження показали ефективність методики. Послуговуючись алгоритмом, дослідники змогли визначати місце появи первинної пухлини з точністю від 82 до 90%, незважаючи навіть на метастази.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Доктор Джан з колегами вірить, що їх відкриття допоможе в майбутньому рятувати тисячі життів, діагностуюч рак на ранніх стадіях та точно визначаючи розташування злоякісного новоутворення.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", вчені назвали види раку, які виникають через надмірну вагу.