Закон "Про запобігання соціальному утриманству", згідно з яким безробітні громадяни Білорусі зобов'язані платити регулярний збір, почне діяти через рік.

Відповідне рішення прийняв президент Білорусі Олександр Лукашенко, пише агентство "БелТа".

Водночас, за словами білоруського президента, податок не скасують. Протягом місяця в декрет внесуть правки, які потім врахують при його виконанні.

При цьому, глава Білорусі зазначив, що закон не приносить фінансову вигоду державі.

"Це ідеологічний, моральний декрет. Великих грошей державі він не принесе. Його головна задача — примусити працювати тих, хто повинен і хто може", - підкреслив Лукашенко.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як уточнив він, у 2017 році збір не будуть стягувати з тих, кого включили у "відповідні списки".

Тим же, хто заплатив у 2016 році, гроші зарахують на 2017 рік, якщо людина так і не влаштується на роботу. Якщо ж вона знайде роботу, то їй за запитом повернуть ці гроші з бюджету.

Президент Білорусі також прокоментував масові протести, які пройшли в Мінську в лютому 2017 року через цей декрет.

Він вважає, що на вулиці вийшли не ті, хто не хоче працювати, а люди, яким помилково надіслали повідомлення про сплату збору.

"Ті, хто сьогодні по 200-500 чоловік все ще протестують на вулицях, - це не ті дармоїди, які дійсно дармоїди. Це переважно ображені люди, яким держава безпідставно надіслала ці повідомлення", - зазначив Лукашенко.

Нагадаємо, згідно з підписаним Лукашенко в 2015 році декретом, білоруси, які працюють офіційно менше шести місяців на рік, повинні сплачувати збір у розмірі 360 білоруських рублів.

Перша виплата "податку на дармоїдство" пройшла 20 лютого 2017 року.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", мітинги "дармоїдів" стартували в Білорусі в середині лютого. В акції взяли участь тисячі людей.