Без п'яти хвилин посол США в Росії Джон Хантсман був клавішником в музичній групі, місіонером-мормоном, дипломатом-вундеркіндом і губернатором.

Президент США Дональд Трамп запропонував стати послом в Росії Джону Хантсману. Про це повідомили американські ЗМІ, зазначивши, що досвідчений дипломат і екс-губернатор штату Юта, швидше за все, погодиться на цюпропозицію.

Отже, незадовго саме Джон Хантсман буде налагоджувати російсько-американські стосунки в один з найбільш складних періодів за всю історію цих відносин. Хто ж такий майбутній посол США в Росії?

Народився Джон Хантсман 26 березня 1960 року в штаті Каліфорнія, в Пало-Альто. Він був найстаршим з дев'яти дітей. Його батько - мільярдер і філантроп, власник найбільшої американської хімічної корпорації Huntsman Corporation.

В біогрфії Джона Хантсмана є цікаві факти. Так він кинув школу, щоб стати клавішником в групі Wizard. Згодом він навчався в університетах Юти і Пенсільванії, де вивчав філософію і міжнародну політику, два роки служив місіонером-мормоном на Тайвані.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У 1983 році Хантсман одружився з Мері Кей Купер, у них зараз семеро дітей, включаючи двох усиновлених доньок з Китаю та Індії.

При президентові Джорджу Бушу-старшому Хантсман був послом США в Сінгапурі. На цю посаду його Буш призначив в червні 1992 року. Хантсман був наймолодшим американським послом за 100 років. У 2004 році Хантсман з сім'єю повернулися в Юту. Його популярна політика завоювала прихильність громадян штату і в 2008 році Джон Хантсман став 16-м губернатором Юти, набравши більш ніж 78% голосів.

У 2009 році Хантсман був одноголосно затверджений в якості посла в Китаї, відмовившись від губернаторства штату Юта. Послом в Китаї Хантсман пробув до скандалу в 2011 році, коли його звинуватили в спробі спровокувати антиурядову революцію в країні.

Дипломата помітили на місці продемократичного протесту в Пекіні. Після цього на китайських сайтах розповсюдили відео, де він сказав, що прийшов, "щоб озирнутися".І хоча представник посольства США в Китаї заявив, що Хантсман не знав про заплановані протести і просто вийшов прогулятися, піднятий скандал змусив політика залишити свій пост.

У 2011 році Хантсман разом зі сім'єю повернувся в США і висунув свою кандидатуру на пост президента від Республіканської партії. Його вважали багатообіцяючим кандидатом завдяки зовнішньополітичному досвіду, помірному ставленні в деяких соціальних питаннях і фінансовому консерватизму. Журнал "Тайм" навіть назвав його "потенційним кандидатом в президенти, якого найбільше повинні побоюватися демократи". Однак, в січні 2012 ро на праймеріз у Нью-Гемпширі Хантсман посів третє місце і оголосив про завершення своєї кампанії, підтримавши Мітта Ромні.

У квітні 2016 року Хантсман підтримав кандидатуру Дональда Трампа, але потім закликав його вийти з гонки після скандалу з відеозаписом 11-річної давності, де Трамп розповідав про свої домагання до жінок.

Після перемоги Трампа, Хантсман закликав президента зосередити увагу на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Його також називали в якості одного з кандидатів на пост держсекретаря, який в підсумку посів Рекс Тіллерсон.

До нинішнього моменту Хантсман є головою Атлантичної ради, аналітичного центру з міжнародних справ і співголовою організації "Ні ярликам", політичної організації, яка описує себе як "голос для десятків мільйонів американців, які фактично були залишені як демократами, так і республіканцями".

Як повідомляв сайт Знай.ua, Трамп назвав нового посла США в Росії