Міністерство освіти України представило оновлену навчальну програму для 5-9 класів: перший етап обговорення вже пройшов. Педагоги просять поміняти деякі теми місцями, а батьки - не витрачати час на копіювання нескінченних тек.

Минулого літа в МОН стартували обговорення поправок до шкільної програми, на яких майже 1000 осіб пропонувала своє бачення 13 основних предметів. Головні зауваження та позначки відправили робочим групам, щоб ті сформували план законопроекту. Про це пише "Сегодня".

Як розповів виданню заступник міністра освіти Павло Хобзей, крім основних предметів в програму хочуть включити "наскрізні" загальноосвітні теми: "Безпека життєдіяльності", "Екологічна безпека та сталий розвиток", "Підприємливість і фінансова грамотність" і "Громадянська відповідальність".

З усіх тем найбільше обговорюють "Історію", "Зарубіжну літературу" і "Математику". Наприклад, гостро постало питання про своєчасність вивчення "Маленького принца" Екзюпері: в шостому класі дітям складно зрозуміти прихований зміст твору, його потрібно проходити, як мінімум, класі у восьмому.

Багато питань до навчання сучасним технологіям: учні набагато випереджають програму: сучасні п'ятикласники спокійно зкачують файли, пишуть повідомлення і навіть користуються фотошопом, тому вчити їх, як копіювати і вставляти документ - недоцільно, як мінімум.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

До програми з географії теж є кілька зауважень, зокрема, педагоги просять трохи розвантажити програму, яка, здається, вміщує все, що тільки можна. "Нехай учні вивчають прямокутні координати пізніше, якщо їм це знадобиться в житті. Ми не освоїмо таку тему, якщо на неї виділяється тільки один урок", - говорить вчителька однієї із загальноосвітніх шкіл.

Також одним з головних "каменів спотикання" в програмі - це її непослідовність. Тобто, якщо до окремого предмету особливих претензій немає, то до взаємозв'язку з іншими предметами питань маса: вони не розраховані на створення інформаційного фундаменту, це просто окремо вирвані з контексту теми, через що учням складно зорієнтуватися і грамотно розподілити свої сили і час.

Наприклад, мова йде про те, як школярі тільки починають вивчати тему "Вектори" в той час, як по фізиці вони вже на повну знайомляться з механікою з обчисленням векторів. Другий приклад: шестикласники повинні проходити амплітуду коливань температури, але в той же час на математиці їх ще навчили віднімати негативні числа.

Експерти вважають, що зміни програми повинні стати не перекладанням папірців, а шляхом до актуалізації: не потрібно вважати дітей недостатньо розумними, всі прекрасно знають про швидкість розвитку сучасних школярів. Дітям потрібно давати більше свободи у виборі творів і шляхів до самовираження, відходячи від радянської моделі навчання.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в Міністерстві освіти заговорили про скасування обов'язкової шкільної форми.