У Європейському союзі розробляють методи захисту від "політичних" інвестицій, головна мета яких - захоплення іноземними державами важливих стратегічних підприємств.

Про це повідомляє Reuters. Задуматися над такими методами змусило те, що Німеччина, Франція та Італія попросили єврочиновників виступити проти такого поглинання, які можуть завдати шкоди стратегічним інтересам Європи.

Нововведення дозволять ЄС ретельніше вивчати походження інвестицій, їх походження і спрямованість. На сьогодні подібні фінансові вливання можна блокувати тільки на підставі антимонопольного законодавства.

Особлива увага в ЄС будуть приділяти таким сферам, як оборона, транспорт, інноваційні технології. Це ті галузі, захоплення яких які ставить під загрозу "економічне процвітання".

Як приклад наводиться "стратегічне проникнення Китаю на ринок ЄС". Китайська компанія Midea в лютому купила провідного виробника роботів, яка була власністю німецької фірми Kuka AG. Китай провів угоди на загальну суму в 10 мільярдів доларів.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

У законопроекті пропонується, забезпечити право ЄС заблокувати поглинання тих компаній, які захочуть позбутися зайвих виробничих потужностей. Контракти будуть блокувати навіть на рівні дочірніх підрозділів.

Але пропозиція почне функціонувати тільки після схвалення всіма департаментами Єврокомісії. Серед них є затяті противники протекціоністських заходів.

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, швейцарський месенджер Threema підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами.