Вранці 13 березня 1961 року дамба у Бабиному Яру не витримала навантаження і 14-метрова хвиля пульпи ринула на столичний житловий масив Куренівку.

Про це пише Gazeta.ua.

Відходи цегельного заводу зносили все на своєму шляху: будівлі, людей, транспорт, трупи і залишки трун з довколишніх кладовищ. Внаслідок цієї техногенної катастрофи на площі близько 30 гектарів не залишилося нічого живого. Пульпа покрила землі триметровим твердіючим шаром.

Вона знищила трамвайне депо ім. Красіна, 22 приватних одноповерхових будинки, 5 двоповерхових, 12 одноповерхових будинків держфонду, два гуртожитки, частину стадіону "Спартак".

Тіла загиблих діставали протягом місяця. Згідно з офіційними даними, тоді загинули 147 осіб, за неофіційними – 1,5-2 тисячі.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Київрада у 1950 році дозволила заповнити Бабин Яр відходами виробництва Петровських цегляних заводів, які перебували поблизу. Замість бетонної дамби збудували земляну, яка порушувала норми безпеки.

11-12 березня 1961 року через дамбу вже переливалися цівки води, проте ніяких термінових заходів зі зміцнення дамби чи евакуації людей з небезпечної зони не вжили. Вранці 13 березня дамба почала руйнуватися, і незабаром її прорвало. Брудна вода і майже 700 тисяч кубометрів мокрого ґрунту сповзли вниз і покотилися до вулиці Фрунзе, а потім на Куренівку.

Довгий час влада приховувала і применшувала масштаби та наслідки катастрофи. Загиблих ховали на різних кладовищах у місті й за містом. У документах та в написах на надгробках вказували різні дати та причини смерті. Частину тіл так і не знайшли.

Прокуратура УРСР таємно порушила кримінальну справу, провела розслідування. На закритому суді шістьох чиновників засудили до ув'язнення - начальника, головного інженера та начальника Петровської ділянки СУ-610, головного інженера тресту "Укргідроспецбуд" і двох московських проектувальників.

Після катастрофи у Бабиному Яру побудували нову капітальну дамбу висотою 25 метрів, проклали водопровід.

13 березня 1991 вперше пройшла офіційна громадянська панахида за загиблими.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", паводок з потужними селевими потоками обрушився на Закарпаття.