Або влада боїться молодчиків в балаклавах зі зброєю, або вона у змові з ультраправими націоналістичними угрупованнями.

Таку думку висловив політичний аналітик Олексій Калініченко, характеризуючи сьогоднішні події в Україні.

"Функції держави привласнили собі активісти, які хизуються правами на ідеологію, патріотизм і насильство", - такий висновок робить політолог на основі двох знакових, на його думку, подій: безперервна блокада Донбасу і масова бійка в Каневі між націоналістами і представниками "Українського вибору" у день народження Тараса Шевченка.

На думку Калініченка, бездіяльність уряду та правоохоронних органів у відповідь на блокаду як попрання прав українських громадян по обидва боки лінії розмежування означає, що українська влада усунулася від своїх головних завдань - турботи про розвиток держави і захисту інтересів громадян.

"Напад націоналістів на активістів "Українського вибору" у Каневі лише доповнює картину", - вважає він.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Причинами такого стану справ, на думку експерта, можуть бути страх або змова.

"Або влада просто боїться молодчиків в балаклавах зі зброєю, або насправді мова йде про змову між владою і ультраправими націоналістичними угрупованнями. Випадок у Каневі не єдиний. "Патріоти" регулярно зривають заходи, що проводяться "Українським вибором", чим порушують законодавство і Конституцію України в частині свободи думки, слова і проведення зборів. А влада, як і в випадку з блокадою, вважає за краще не втручатися", - нагадав Калініченко.

На його думку, якщо звернутися до історії, можна побачити, що націоналісти не вперше привласнюють собі абсолютне право нав'язувати багатонаціональному українському суспільству свою ідеологію і займатися патріотичним вихованням.

"Чим представники "Свободи" і "Цивільного корпусу" мотивували своє небажання 9 березня цього року пропускати представників громадського руху "Український вибір" до пам'ятника Тарасу Шевченку? По суті, нічим, тому що набір заштампованих гасел можна назвати людським поясненням. На відео ми чуємо, як хлопці в спортивних штанях викрикують "Смерть!" Та інший набір стандартних кричалок. Особливо безглуздо звучав лозунг "Комуняку на гілляку!". Мабуть, бійцям або дали не ті інструкції, або вони були свято впевнені, що нападають і на комуністів Петра Симоненка теж. Звідси робимо висновок, що мова йде про фальшивий патріотизм, якщо вже учасники постановки самі не знають, що саме вони кричать і за що виступають", - резюмував Олексій Калініченко.