Унікальну операцію в кінці лютого провели хірурги відділення мікросудинної і відновної хірургії Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова. Фактично лікарі пересадили пацієнтові... обличчя. Така операція була проведена в Україні вперше.

"Знай.ua" завітав у гості до інституту Шалімова і дізнався подробиці.

Впав, отямився, немає обличчя

Невелика палата на 4 місця що розташована на 5-му поверсі хірургічного корпусу. Тут всього один пацієнт - з перебинтованим лицем. Ігор, не дивлячись на свої каліцтва, вже розмовляє і навіть намагається самостійно їсти.

Сумчанин Ігор Бондаренко з тих людей, яких можна охарактеризувати як простого роботягу. 40-річний чоловік до трагедії працював на місцевому сміттєпереробному заводі, жив один - із дружиною давно розійшовся, дітей немає.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Все сталося якраз на Новий рік. Ми святкували з сусідами Новий рік. Розумію, що багато хто може погано подумати про мене, але скажу відразу - випив чисто символічно два келиха шампанського, пізніше це підтвердила і міліція - в моїй крові не виявили алкоголь. Після посиденьок із сусідами, трохи відпочивши вранці вийшов у магазин за водою. А далі нічого не пам'ятаю", - каже Ігор.

За словами родичів потерпілого, Ігоря вони знайшли в квартирі в шоковому стані. Через запечену кров вони навіть не відразу змогли оцінити масштаби поразки обличчя.

Тільки в реанімації міста Суми, куди чоловіка доставила швидка, медики змогли роздивитися, що саме трапилося. Шкіра на половині обличчя згоріла до кістки, разом із м'язами, нервовими закінченнями, гайморовими пазухами, оком і вухом.

"Лікарі сказали, що з такими ураженнями люди просто не виживають", - констатує Ігор.

Тут же до хворого викликали і поліцію, але поліцейські тільки руками розвели та все таки відкрили кримінальне провадження за фактом нанесення тяжких тілесних каліцтв. Як просувається справа - Ігор поки не в курсі.

Чим можна було спалити чоловікові обличчя - не ясно. Якби це була кислота - її залишки були б на одязі і волоссі, на ураження електричним струмом це теж було мало схоже.

Зібрати заново

Завідувач відділенням мікросудинної і відновної хірургії Сергій Галич може, як медик, тільки здогадуватися про те, що могло статися з Ігорем.

"Можу припустити, що Ігоря вдарили по голові, що спричинило часткову втрату пам'яті, а потім його обличчя піддалося контактному опіку - це явно була якась розпечена поверхня, може бути плита", - таке припущення висловлює Сергій Петрович.

Сергій Галич уже 37 років працює хірургом і зізнається, що бачив всяке. Бували в його практиці випадки, коли людина вживала алкоголь, а потім падала в багаття або на розпечену електричну плиту. Але таких пошкоджень, за словами доктора, він ще не бачив.

"У Ігоря повністю вигоріло око і частина скроневої області, частина щокової області - на його обличчі згоріло 600 квадратних сантиметрів шкіри, навіть більше. Залишилася розкритою очниця, гайморові пазухи, повністю оголена половина черепа, загинули м'язи жувальної частини обличчя, підшкіра, підшкірна клітковина. По суті, у нього було відсутня півголови. Як лікар, я до сих пір не розумію, як він вижив", - розповів Галич.

Першу допомогу Ігорю Бондаренку все-таки надали в Сумах. Сумські медики прибрали всі омертвілі тканини і навіть спробували зробити хворому перфорацію - при такій процедурі в кістках черепа свердлять невеликі отвори, щоб домогтися зростання нервових закінчень. Але оскільки стан хворого був дуже важкий - чекати зростання довелося б довго. Перед сумськими медиками постало питання - якщо загине кісткова тканина, дивом виживший хворий може запросто померти від будь-якої серйозної інфекції - менінгіту або енцефаліту.

Сумським хірургам не залишилося нічого іншого, як звернутися за допомогою до інституту Шалімова.

Тут реконструктивною хірургією займаються вже більше 40 років, тому найважчих хворих привозять сюди з усієї України. Тут не просто пришивають відірвані і відрізані кінцівки, але і проводять їх трансплантації, і так само етапні відновлювальні операції, в ході яких повністю реконструюють втрачені частини обличчя, відновлюють носи, вуха, статеві органи.

"Оскільки у Ігоря були проблеми і з носом і з ротом, довелося збирати консиліум не тільки з провідними хірургами інституту Шалімова, але і з фахівцями з Інституту нейрохірургії імені Ромоданова, і так само підключати лорів і щелепно-лицевих хірургів. Лори дали добро, щелепно-лицьові хірурги прибрали Ігорю ряд зубів, практично заново зробили йому нижню щелепу. Потім до справи приступили фахівці з Шалімова і почали процес, щоб закрити уражену кісткову тканину", - говорить Сергій Петрович.

Щоб сформувати Ігорю обличчя, на першому основному етапі лікарі використовували його шкіру і м'язи.

"Це мікротехнології. Ми взяли великий фрагмент шкіри, м'язової тканини з кровоносними судинами у нього з боку, під мікроскопом зшили з судинами і підключили кровотік, при цьому дуже складно було уникнути тромбозу судин. Так само для придушення інфекцій та уникнення сепсису використовувався ряд антибіотиків останнього покоління", - розповів хірург.

Основний етап операції тривав 5 годин, по ходу якої над пацієнтом працювали 5 провідних хірургів. І хоча на сьогодні життю пацієнта вже ніщо не загрожує, далі повинні послідувати етапи відновної та пластичної хірургії. Точну вартість операції поки лікарі не підрахували - сам пацієнт вже витратив 20 тисяч гривень, але левову частку витрат взяв на себе інститут Шалімова, розуміючи, в якому важкому фінансовому становищі знаходиться пацієнт.

Жити заново

Родичі Ігоря Бондаренка зібрали певну суму грошей, звернулися до місцевої влади, які пообіцяли допомогти. А ось на підприємстві, де працював до трагедії Ігор, повідомили: він працював за договором, тому ніяких виплат не буде. Працювати Ігор навряд чи зможе - тепер його чекає пенсія по інвалідності.

"Мене врятував Господь Бог і лікарі. Інакше я б просто не вижив. І я вдячний і Богу, і лікарям, і всім небайдужим людям, які мене підтримали. Тільки після цієї трагедії я заново переосмислив своє життя. Зрозумів, що багато чого ще не прожив, не відчув, не вподобав", - зізнається Ігор.

У самого чоловіка ще багато планів на життя, поки лікарі запевняють його, що він народився в сорочці.

18+