Усі біди України від олігархів. І Ринат Ахметов — яскраве тому підтвердження. Тільки за останній час його діяльність принесла країні масу проблем. Вугілля за подвійною ціною, завищені тарифи для населення, криза в енергетиці, обстріл Авдіївки і гуманітарна катастрофа в місті — це мала частка того, що пережила країна через діяльність олігарха.

В результаті трьох років війни на Донбасі, запеклих артобстрілів і неуявних руйнувань інфраструктури, компанії, що входять у бізнес-імперію Рината Ахметова, серйозно не постраждали. А у більшості випадків і зовсім залишилися незайманими. Більше того, вони справно працювали і всі так само стабільно приносили прибуток олігархові. І не лише йому.

Опальний олігарх і колишній хазяїн Донбасу перетворив проблеми своєї бізнес-імперії на труднощі для всієї України. Його звинувачують у веденні бізнесу на непідконтрольних територіях, фінансуванні ОРДЛО, надзаробітку на вугіллі для української енергетичної промисловості. А розбіжності представника великого капіталу з терористами призводять до активізації бойових дій.

Сам собі викопав яму

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ще з моменту початку конфлікту на Донбасі багато експертів звинувачували бізнесмена Рината Ахметова в пасивній позиції по відношенню до того, що відбувається. Адже завдяки своєму впливу на сході України він міг не допустити розгортання там проросійських псевдореспублік. І за лічені години очистити їх від сепаратистів. Але цього не сталося.

У результаті зараз опальний олігарх став заручником своєї бездіяльності — його бізнес знаходиться по обидві сторони лінії розмежування. Тому доводиться загравати з Україною, Москвою і сепаратистами.

Усе це можна було б ігнорувати, але у підсумку будь-які його дії обертаються серйозними проблемами для українців. До моменту, поки в ОРДЛО заговорили про націоналізацію підприємств Ахметова, вони стабільно приносили йому величезний прибуток.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, з 20 найбільших промислових підприємств на непідконтрольній території Донецької і Луганської областей, 17 — у складі ДТЭК і "Метінвеста", які входять до групи "СКМ" Рината Ахметова.

Головний заробіток олігарха будувався на постачаннях коксу для "Запоріжсталі" і комбінату імені Ілліча в Маріуполі. Ще один вид доходу — постачання вугілля і антрациту, у тому числі і зі своїх шахт, з непідконтрольних територій на свої ТЭС на території України, а також періодично — для державної "Центренерго".

Заробіток на продажі вугілля Україні, чия енергосистема створювалася саме під цей вид палива, приносив надприбутки. Як пишуть експерти, в ОРДЛО вугілля і антрацит закуповували за ціною 1730 грн/тонна. А в Україні його продавали за ціною майже вдвічі вищою, згідно з формулою "Роттердам+". І це попри те, що вугілля не доставляли з Африки.

"Саме стільки коштує імпортне вугілля. Але ми використовуємо своє, яке майже на тисячу дешевше! Здається, навіщо було вводити таку формулу? Але завдяки цьому олігарх Ахметов отримав 10 мільйонів гривен додаткового прибутку", — пояснює керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Таке збагачення великого капіталу, з мовчазної згоди української влади, серйозно агукалося споживачам. Олігарх володіє 70% теплових електростанцій країни. І завдяки завищеній вартості вугілля він заробляє двічі: перший — на різниці в ціні, і другий раз — на драконівських тарифах на електроенергію і тепло.

"Ахметов отримував вугілля, це вугілля він переробляв на теплоелектроцентралях, що належать йому. Мабуть, вугілля купував у самих себе не дуже дорого, а потім по тих тарифах, які зараз існують в країні, дорого продавав громадянам України", — заявив політолог Віктор Мироненко.

Експерти запевняють, що раніше ахметівські підприємства безперешкодно працювали на території ОРДЛО тільки тому, що він справно платив "хабарі". Фактично олігарх фінансував терористів, які у свою чергу вбивають наших співвітчизників на фронті.

"Очевидно, Ахметов домовився з владою в Кремлі, щоб вони не заважали роботі його підприємств. Звичайно, це не безкоштовно. Очевидно, він платить певну мзду за те, що його підприємства доки не "націоналізовані" угрупуваннями "ДНР" і "ЛНР" і працюють в штатному режимі", — відмітив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, безглуздо вважати, що Ахметов обмежився тільки мздою керівництву Кремля, певна доля фінансування потрапляє до так званих бюджетів "ДНР" і "ЛНР", а також до російського бюджету. Підприємствам найбагатішого олігарха в Україні просто би не дали працювати. Очевидно, що він ділиться частиною зароблених грошей.

У свою чергу політолог Володимир Фесенко відмітив, що "введення зовнішніх керівників (на підприємствах олігарха в ОРДЛО. — Ред.) — це тиск на Ахметова, щоб він платив, у тому числі сепаратистським республікам. Я думаю, що він платив і раніше, але тепер, напевно, доведеться платити більше".

Блокада і Авдіївський заміс

У кінці січня цього року українські активісти, народні депутати і добробати заявили, що починають торгову блокаду окупованих територій. Зокрема з 25 січня вони перекрили торгові шляхи з метою зупинити трафік товарів в обидві сторони. У тому числі заблокували залізничне сполучення і зупинили постачання вугілля.

Примітно, що проти блокади одночасно виступили як українська влада, так і керівники так званих республік. Українська сторона заявила, що блокада обернеться енергетичним крахом. Мовляв, на складах вугілля залишилося лише на два тижні і, коли воно закінчиться, в країні почнуться віялові відключення електроенергії. Більше того, за словами прем'єра Володимира Гройсмана, через блокаду Україна зазнає збитків у розмірі 3,5 млрд доларів.

У свою чергу сепаратисти пригрозили повною націоналізацією підприємств, які працюють на території ОРДЛО і не платять податки. Сам же Ринат Ахметов, мабуть, розуміючи об'єми прийдешніх збитків від простою складів з вугіллям, попередив, що платити сепаратистам не буде.

В результаті знову постраждали звичайні українці. Вже 27 січня бойовики почали обстрілювати Авдіївку. При цьому важлива деталь, що саме в промзоні Авдіївки знаходиться коксохімічний завод Ахметова. І снаряди бойовиків "лягали" акуратно поряд з підприємством. Експерти говорять, що якщо цей завод буде знищений, то імперія Рината Ахметова просто рухне. Це знають і бойовики.

Тому загострення бойових дій в Авдіївці стало у тому числі і попередженням для олігарха. Це свого роду шантаж з боку терористів, якщо Ахметов їм не платитиме, то вони знищать виробництво. Але це "попередження" обійшлося українцям дуже дорого. Тільки за офіційною інформацією, з 29 січня по 3 лютого загинули 10 військових і 66 отримали поранення, в самій Авдіївці почалася гуманітарна катастрофа. І скільки вона продовжиться, залежить тільки від олігарха.

Політичний бік питання

Ще одна важлива причина активізації бойових дій в Авдіївці — знову ж таки, пов'язана з Ринатом Ахметовим. Але лежить вона вже в політичній площині. Експерти вважають, що обстріл Авдіївки — це шантаж Кремля по відношенню до олігарха.

Політолог Наталія Білоус у своєму блозі зазначає, що напруження ситуації сталося через можливий розкол "Опоблоку" і спроби Кремля зберегти свій вплив.

За словами експерта, ЗМІ активно пишуть про можливість розколу "Опоблоку" на окремі політичні проекти. Ініціатором цього розколу називають саме Рината Ахметова. Таким чином, у блоці у разі виходу ахметівських "багнетів" залишаться тільки люди Сергія Льовочкіна і Віктора Медведчука. На електоральну базу на сході України їм без Ахметова розраховувати буде дуже складно.

Автор блогу відмічає, що в Кремлі вирішили, що "Опоблок" — вдалий партійний і інформаційний майданчик для просування проросійських ідей в Україні. Але без Ахметова він не має майбутнього. Тому зацікавленим сторонам дуже важливо утримати олігарха у своїх не занадто струнких лавах.

Відповідає автор і на питання, при чому тут Авдіївка. "Це населений пункт, де знаходиться коксохімічний завод, який належить Ринату Ахметову. Це підприємство впродовж трьох років розташоване на лінії розмежування. Впродовж усього цього часу сепаратисти чомусь не стріляли у бік власності українського олігарха. А тут як прорвало... Зупинка роботи коксохімічного заводу внаслідок знищення ЛЕП — це серйозна проблема для всієї України, адже Авдіївський коксохімічний завод робить близько чверті усього українського коксу. Але це також і прояв тиску на промислову імперію Рината Ахметова. Тому гуманітарна катастрофа в Авдіївці триватиме, поки Ахметов і Кремль не домовляться про рішення конфлікту", — пише Наталія Білоус.

У свою чергу Ринат Ахметов активно домовляється і з українською стороною. Адже без мовчазної згоди згори йому б ніхто не дозволив продовжувати бізнес на окупованій території. Але у Ахметова є свої "багнети" в Раді, а при владі немає коаліції. Таким чином, політичні представники бізнесмена завжди підтримують потрібні рішення для більшості в Раді.

Але чим саме обертається це для простих українців? Ми стали заручниками кулуарних угод. Ланцюжок неприємностей досить довгий: гроші за драконівські тарифи йдуть на купівлю вугілля в ОРДЛО, тобто осідають в кишенях терористів. Останні у свою чергу на них закуповують зброю і боєприпаси, які смертельним дощем сиплються на наших військових і цивільних. Знову ж таки, поки в Україну за схемами завозять вугілля з непідконтрольних територій, ні про яку модернізацію енергосистеми і мови бути не може. Адже це витратно, довго і нікому не вигідно.

Таким чином, олігархічний інтерес стає вищим за інтереси громадян України. А у більшості випадків ми стаємо заручниками бізнес-ігор, ще і оплачуємо їх зі своєї кишені.