Підписавши угоду про зону вільної торгівлі з Канадою, Україна втратила можливість відстояти власні економічні інтереси.

Про це повідомив економічний експерт, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк, коментуючи ратифікацію Верховною Радою угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою.

За словами Коновалюка, українська сторона, погодившись на умови Канади, не використала більшості можливостей щодо захисту власних економічних інтересів.

"Ратифікувавши угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою, наша країна погодилася на експорт власної сировини. Але натомість ми отримали лише невеликі квоти експорту готової продукції: птиці і молочних товарів", – зазначив експерт.

Також за словами Коновалюка, канадські фірми, на відміну від українських, були допущені практично до всіх державних закупівель у нашій країні.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Ми зняли практично всі обмеження для канадських компаній в держзакупівлі. Винятком стало виготовлення паспортів і друк грошей. Але разом з тим, українські компанії не були допущені до участі в держзакупівлях Канади, які стосуються сфери громадського харчування, програмам захисту канадських сільгоспвиробників, виробництва автомобілів. В даному випадку наші партнери продемонстрували, як потрібно захищати національного виробника", – повідомив експерт.

Окрім агросектора та сфери закупівель, Україна не змогла відстояти інтереси і вітчизняних промисловців, повідомив Коновалюк.

"Україна погодилася на скасування мит на імпорт канадських тракторів. З огляду на те, що ми є найважливішим ринком збуту продукції, наприклад, для Харківського тракторного заводу, важко уявити як нацвиробник витримає боротьбу з канадськими конкурентами. Зате для України Канада залишила мита на імпорт автобусів, автомобілів і спеціального транспорту. Таким чином наш партнер захистив свого виробника", – зазначив Коновалюк.

На думку експерта, уряду необхідно переорієнтуватися на підтримку власної економіки.

"Щоразу відмовляючись від можливостей відстояти інтереси вітчизняної економіки, відмовляючись від захисту власної промисловості, уряд перетворює Україну на сировинний придаток чужих економік. Кабміну необхідно терміново змінити пріоритети і почати відстоювати економічні інтереси України", – зазначив Коновалюк.

Сьогодні Рада ратифікувала Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою. За відповідне рішення проголосувало 272 народні депутати.

Як відомо, у березні 2017 року українськими економістами і промисловцями був опублікований "План перезапуску економіки України". Основними пунктами плану є комплекс заходів, спрямованих на відродження української промисловості і підтримку національного виробника.