Електрична стимуляція мозку дозволяє людям краще справлятися з поставленими завданнями та позитивно впливає на робочу пам'ять.

Такі висновки в ході тривалих досліджень зробили нейробіологи Імперського коледжу Лондона, йдеться у журналі eLife.

На 31 добровольці науковці застосували метод транскраніальної електростимуляції, при якій мозок піддається неінвазивному впливу струму при невисокій напрузі. До голови електроди прикладають так, щоб процедура зачіпала лобову медіальну звивину і нижню тім'яну долю, тобто області, задіяні у формуванні робочої пам'яті.

У ході спостережень науковці стимулювали добровольцям мозок так, щоб у зонах, відповідальних за формування робочої пам'яті, виникали злегка розсинхронізовані або ж синхронізовані тета-ритми. При цьому кожному з учасників експерименту ставили певне завдання. Наприклад, спочатку їм показували на екрані зображення зі стрілками вліво чи вправо, що швидко змінювали одне одного. Добровольці повинні були вказати, куди спрямована кожна стрілка, натискуючи певну кнопку.

В іншому експерименті учасникам кілька разів демонстрували різні послідовності цифр, і люди повинні були запам'ятати, які з них повторювалися.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

З'ясувалося, що синхронізація хвиль мозкової активності допомагала добровольцям краще виконувати поставлені завдання, а МРТ показала значну активність мозку після стимуляції.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", на прикладі дятлів учені довели, що стадні інстинкти зменшують мозок.