Жителі села Маяки на Одещині влаштували акцію протесту на автомобільному мосту через річку Дністер, виступаючи проти будівництва в верхів'ях річки нового каскаду низьконапірних гідроелектростанцій.

Як пише "Думская", протести носять всеукраїнський характер, а їх учасники категорично засуджують державну програму розвитку гідроенергетики, розрахованої до 2026 року.

Зокрема документ передбачає будівництво шести ГЕС сумарною потужністю майже 400 мегават в Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях за кредити ЄБРР

На думку наукових експертів, спорудження цих об'єктів зашкодить заповідним територіям, частина з яких розташована і в дельті Дністра.

За словами завідувача кафедри геоекології та методики викладання екологічних дисциплін Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка Любомира Царика, шкоди, заподіяної будівництвом ГЕС на Дніпрі, Південному Бузі або ГАЕС на Дністрі вистачить на кілька поколінь.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"У нас є досвід того, як замість створення Чорнобильського заповідника була побудована Чорнобильська АЕС. Це яскраві приклади того, як бездумно й безвідповідально прийняті в чиновницьких кабінетах рішення породжують проблеми національного та міжнародного значення", – заявив науковець.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", на Миколаївщині непрацюючу ГЕС продали з аукціону за 52,5 млн. грн.