Національний банк України адміністративними методами просуває на ринок власну платіжну систему "Простір". При цьому в діях НБУ закладений конфлікт інтересів, оскільки, будучи власником "Простору", Нацбанк є одночасно і учасником, і регулятором ринку.

Про це йдеться в статті, опублікованій виданням "Цензор.Нет".

На сьогодні "Простору" належить близько 1% ринку платіжних систем України. Решта 99% - в руках світових лідерів - компаній Visa і MasterCard. У планах Нацбанку довести частку ринку "Простору" до 30%.

Зокрема, в 2016 році було прийнято постанову уряду, що встановлює монополію держбанків на соціальні виплати та зарплати бюджетникам. Комерційні банки отримували право на такі виплати за умови емісії не менше 10% карт "Простору" від загальної кількості випущених карт. В результаті ухвала була скасована з причин невідповідності ринковим принципам.

У березні 2016 року "Ощадбанк", згідно іншої постанови уряду, отримав монополію на виплату пенсій та всіх соціальних платежів внутрішньо переміщеним особам. Для цих виплат передбачена емісія платіжних карт, і хоч в документі не вказується прямо, якій платіжній системі банк зобов'язаний надати перевагу, навіть негласного розпорядження НБУ було б достатньо, щоб керівництво "Ощадбанку" "добровільно" вибрало саме "Простір".

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В листопаді 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону №5361, згідно з яким Державне казначейство України має отримати право емітувати картки національної платіжної системи - тобто "Простору" - і нараховувати на них всі виплати в рамках бюджетної сфери.

Тим часом, як зазначається в статті, до "Простору" підключено всього 16 банків, а можливості цієї системи вкрай обмежені. Зокрема, картами цієї системи не можна розплачуватися за кордоном та на більшості сайтів в Україні. Також їх не приймає більшість роздрібних торгових мереж, мереж автозаправок і т.д. Карти "Простору", всупереч заявленій на сайті системи інформації, не мають безконтактної технології.

При цьому інформація про те, у скільки обходиться розвиток і просування системи "Простір" Нацбанку, на сьогоднішній день відсутня.

Просуванням системи "Простір" до недавнього часу займався Сергій Шацький, директор Департаменту роздрібних платежів НБУ, який в лютому цього року був затриманий за звинуваченням у хабарництві. За даними Генпрокуратури, Шацький отримав хабар в розмірі 25 тис. доларів за реєстрацію платіжної системи "Платисервіс", повідомляє автор матеріалу.