Без перезапуску економіки Україна перетвориться на європейський Сомалі. Про це в інтерв'ю заявив економічний експерт, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

За його словами, уряду необхідно в найкоротші терміни розпочати перезапуск економіки.

"Не перезапустивши економіку ми станемо європейським Сомалі. І починати потрібно з підтримки національного виробника. На найближчі 5 років це повинно стати державним пріоритетом. Необхідно забезпечувати держзамовленнями українські, а не іноземні підприємства", – зазначив Коновалюк.

При цьому, наголосив експерт, і заходу, і східним сусідам вигідно, щоб Україна була "сірою" зоною зі слабкою економікою.

"Росія нам допоможе" – це такий самий маніпулятивний та відверто шкідливий міф, як і сподівання на благодійність Заходу. Спочатку нам потрібно самим стати сильними, а потім вже вибудовувати рівні відносини з партнерами – виходячи зі своїх інтересів", – зазначив експерт.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

На думку Коновалюка, Міжнародний валютний фонд як структура зацікавлений у тому, щоб Україна залишалася у статусі боржника.

"У МВФ чудово розуміють – бідна країна, навіть у теорії, не зможе виконати їхні умови, тому вже з самого початку налаштовані на те, щоб основну частину траншу повернути шляхом урізання соціальних стандартів та підвищення тарифів на все, що можна. А решта витрат відшкодовувати в тому числі і за рахунок природних ресурсів, продажу землі", – констатував він.

Коновалюк нагадав, що екс-міністр фінансів Наталія Яресько не відстояла інтереси України в переговорах з МВФ, погодившись фактично на запровадження податку на економічний розвиток.

"Вона домовилася про те, що якщо з 2021 до 2040 рік зростання ВВП складе 3-4% в рік, то кредитори отримають додатково 15% від цього приросту. А якщо зростання ВВП перевищить 4% – заплатимо вже цілих 40%! Інакше, як податком на економічний розвиток, або навіть репараціями це не назвеш", – резюмував Валерій Коновалюк.

Як відомо, в березні 2017 року українськими економістами та промисловцями було презентовано "План перезапуску економіки України". Основними пунктами плану є комплекс заходів, спрямованих на відродження української промисловості та підтримку національного виробника.